Aske gir dårlig luftkvalitet

Askeskyen fra Island fører til svevestøv og svært dårlig luftkvalitet i store byer som Stavanger og Kristiansand.

Ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU) skyldes ikke forurensningen lokale kilder, men antas å komme fra vulkanutbruddet på Island.

– Selv om friske mennesker ikke vil merke mer enn forbigående ubehag, er det mulig at enkelte personer med lungesykdommer og hjerte- og karsykdommer vil reagere på forurensningen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Tirsdag var det fortsatt stans i flytrafikken mellom fastlandet og Svalbard etter at det ble innført midlertidig fareområde på grunn av aske. Flytrafikken vil ifølge Avinor ellers gå som normalt onsdag.

Den irske lavprisgiganten Ryanair valgte tirsdag å sende et fly gjennom områdene med høy askekonsentrasjon for å vise at dette ikke er farlig. Flyet tok ikke skade av flygingen, ifølge selskapet.

Sør-Norge i askeskyggen

Prognosene fra Meteorologisk institutt over akseskyens bevegelser, viser at hele Sør-Norge sør for Værnes kan bli berørt av askeskyen ved midnatt natt til onsdag.

– Store deler av Sør-Norge vil være berørt onsdag, men askeskyen vil tynnes ut etter hvert. Onsdag vil hele Vestlandet slippe unna. Vinden vil snu og dreie sørøst og føre askeskyen ut i havet. Torsdag vil Sør-Norge gå fri, mens Nord-Norge blir rammet, sier flymeteorolog Jacob Bork til NTB.

Askeskyen i Barentshavet dro seg tirsdag nordover, men fortsatt er utsiktene dårlig for at Svalbards luftrom skal kunne åpnes med det første, opplyser vakthavende meteorolog Laila Fodnes Sidselrud ved Meteorologisk institutt.

Men disse beregningene sier ingenting om konsentrasjonen av aske, forteller meteorologen.

Røyken når lavere

Tirsdag ble det meldt om at røyken fra vulkanen Grimsvötn ikke når like høyt som før. Det kan være et tegn på mindre aktivitet.

– I begynnelsen etter utbruddet steg røyken helt opp i 20 kilometer. Natt til mandag var høyden redusert til 3 til 5 kilometer, sier Olöf Baldursdottir i det islandske sivilforsvaret til NTB.

Det betyr at askeskyen ikke når stratosfæren, de høyere lag av atmosfæren, og ikke spres like bredt.

Innstilte flyginger

Tirsdag ettermiddag var 252 flyginger så langt er innstilt over Storbritannia som følge av asken fra det islandske vulkanutbruddet, opplyser den europeiske flykontrollorganisasjonen Eurocontrol.

Både Norwegian og SAS søkte tirsdag Luftfartstilsynet om å få fly i områder med middels askekonsentrasjon.

Selskapene kan få tillatelse til å fly i områder med middels askekonsentrasjon – mellom 2 og 4 milligram aske per kubikkmeter luft – med forskriftene som ble innført mandag denne uka.