Vulkanutbrudd kan gi fristforlengelse

Askeskyer kan igjen påvirke norske flygninger. I mandagens Finansavisen fremgår at den midt-norske entreprenøren Primahus sitter aksefast med en stor del av mannkapene, slik at prosjekter kan forsinkes.

Ekstraordinære vær- og naturforhold regnes som force majeure etter standardenes system. I medhold av NS 8405 pkt. 24.3 og NS 8406 pkt. 20 har både entreprenøren og byggherren krav på fristforlengelse dersom fremdriften i prosjektet forsinkes som følge av forhold utenfor partenes kontroll. Dette omfatter vulkanutbrudd med den følge at entreprenørene og byggherren har krav på fristforlengelse tilsvarende den fremdriftsvirkningen som vulkanutbruddet forårsaker.

Det samme gjelder selvsagt for underentreprenører etter NS 8415 pkt. 24.3, for totalentreprenører etter NS 3431 pkt. 22.2.1 og for totalunderentreprenører etter NS 3406 pkt. 22.2.1.

For kontrakter regulert av NS 3430 hjemles entreprenørens rett til fristforlengelse i pkt. 17.2.1 og byggherrens rett til fristforlengelse i pkt. 17.7.

Selv om man har krav på fristforlengelse har man en plikt til å forsøke å overvinne følgene av hindringen, eksempelvis ved å omdirigere leveransene. Partene har en tåleplikt.