Vil styrke naturvernet der folk bor

Den nye rødlista for truede naturtyper vil få konsekvenser for kommunenes utbyggingsplaner, mener statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet.

– Rødlista gir oss kvalifisert kunnskap om truede og sårbare naturtyper og økosystemer. Den blir et nyttig redskap for eksempel når kommunene planlegger nye boligfelt og andre utbygginger, sier Sørensen.

Artsdatabanken i Trondheim la onsdag fram Norsk rødliste for naturtyper. Det er den første i sitt slag i Norge, og en av de første i Europa. Ni ekspertgrupper har vært med på arbeidet.

40 naturtyper truet
Til sammen 80 naturtyper er ført opp på rødlista. Av dem er halvparten i kategoriene kritisk truet, sterkt truet eller sårbare.

– Rødlista er en faglig vurdering av risikoen for at naturtyper og økosystemer reduseres og forsvinner, sier prosjektleder Arild Lindgaard i Artsdatabanken.

Blant naturtypene som er sterkt truet, er sukkertareskog, kystgranskog, kystlynghei og korallrev. Gamle kulturlandskaper som slåtteeng og slåttemyr risikerer også å forsvinne.

Der folk bor
De rødlistede naturtypene er relativt jevnt fordelt over hele landet. Mange av dem er i tett befolkede områder.

– Her finner vi sjeldne og sårbare naturtyper som er truet av stykkevis nedbygging. Med rødlista får både fylkesmenn og kommunepolitikere et viktig redskap i sine utbyggingsplaner. Vi må bli flinkere til å ta vare på sårbar natur der folk bor, sier Heidi Sørensen.

Sist fredag la Miljøverndepartementet fram de første utvalgte naturtypene, som skal sikres sterkere vern etter naturmangfoldloven.

– Rødlista blir en viktig kunnskapsbase for å vurdere nye runder med utvalgte naturtyper. Vi må for eksempel se på om truede økosystemer har godt nok vern i dag, eller om det trengs ytterligere tiltak, sier hun.

– Kommunene må ta ansvar
Også miljøorganisasjonen WWF peker på kommunenes ansvar for å bevare truede naturtyper.

– Den nye rødlista spiller ballen rett i fanget på våre 430 kommuner. Det er disse som påvirker og ødelegger mest natur, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF Norge.

– Rødlista viser at om lag halvparten av de vurderte naturtypene er truet på grunn av arealendringer. Veibygging, småkraftverk, hytter, kjøpesentre, industriutbygging og kraftledninger – mange små inngrep bidrar til å dele opp og ødelegge leveområder for planter og dyr, sier han.

Samtidig viser rødlista at flere spesielle skogtyper er truet, som for eksempel kystgranskogen i Nord-Trøndelag og Nordland. Det betyr at Norge bør ta et krafttak for skogvernet, mener Hansson.