Kutter bruken av oljepenger

Regjeringen vil kutte bruken av oljepenger med 15,2 milliarder kroner i revidert. Oljepengebruken er dermed godt under handlingsregelen.

Ettervirkningene av finanskrisen er et tilbakelagt stadium, og regjeringen foreslår å stramme inn budsjettet. Med utsikter til en høyere økonomisk vekst og fortsatt lav arbeidsledighet vil regjeringen bruke mindre av oljepengene. Forslaget innebærer at bruken av oljeinntekter vil ligge 10,3 milliarder kroner under 4- prosentbanen. Samtidig er skatteinntektene og utbytteinntektene vesentlig oppjustert siden statsbudsjettet i fjor høst. Regjeringen vil for det meste bruke de økte inntektene til å styrke budsjettbalansen.

Målt ved endringen i det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet som andel av brutto nasjonalprodukt (BNP) – eller den såkalte handlingsregelen – tilsvarer innstrammingen 0,3 prosent.

– Ikke sterkere krone
Totalt vil regjeringen bruke 112,9 milliarder oljekroner i år, mens det i det vedtatte budsjettet før jul var avsatt 128,1 milliard kroner.

Regjeringen mener at forslaget til revidert budsjett for 2011 legger et godt grunnlag for at den gode økonomiske utviklingen skal fortsette. Men de rødgrønne mener at budsjettpolitikken ikke skal bidra til en særnorsk renteøkning og sterkere kronekurs.

Tilleggsbevilgninger
Selv om bruken av oljepenger går ned vil regjeringen øke bevilgningene til vei og jernbane med 186 millioner kroner mer, enn i vedtatt budsjett. Den vil også bruke 162 millioner kroner til kartlegging av nordområdene og foreslår mer penger til arbeidsmarkedstiltak for personer med nedsatt arbeidsevne og styrking av Nav.

Den underliggende realveksten i statsbudsjettets utgifter fra 2010 til 2011 anslås til 2,8 prosent.