Tegning: Global Crop Diversity Trust Tegning: Global Crop Diversity Trust

Frømerke fra Svalbard nytt samleobjekt

Den som blir med Lars Peder Brekk for å se på frimerkesamlingen hans, kan vente seg en godbit. Statsråden har sikret seg et førstedagsstemplet frømerke fra Svalbard.

Under en høytidelig seanse på ministerens kontor ble tre nye frimerker avduket: Hovedattraksjonen var et frimerke med foto av Svalbard Globale frøhvelv, i et opplag på 20 millioner. De to andre viste Borgund besøkssenter i Sogn og Preikestolen fjellstue i Rogaland.

– Som Norges skogminister er jeg svært fornøyd med disse to også, for det er flotte trebygg, sier Brekk til NTB.

Med fortid som ivrig frimerkesamler vet han å sette pris på de taggete klistremerkene.

– Tror nok jeg må ta opp igjen hobbyen min nå, smiler han etter å ha fått overrakt frimerkene med førstedagsstempel fra frimerkedirektør Halvor Fasting i Posten.

Turisme og arkitektur

De tre frimerkene er årets Turistfrimerker fra Posten, en tradisjon som begynte i 1938, ifølge Fasting.

– Samtidig er det Arkitekturens år i 2011, derfor ville vi gjerne kombinere disse to aspektene. Disse bygningene har internasjonal kjendisstatus og er høymoderne i sin form og sitt innhold, sier han.

Svalbard Globale frøhvelv ligger omtrent 1 kilometer i luftlinje fra Longyearbyen flyplass. Fjellanlegget er sprengt inn i permafrosten, som holder minus 3-4 grader. Frøene fra hele verden kjøles så ned til 18 minus ved hjelp av kjøleanlegg.

På frimerket ser vi den ytre delen, portalbygget i betong med inngangsparti i børstet stål, tegnet av Barlindhaug Consult. Utsmykningen er designet av Dyveke Sanne.

Landbruksminister Brekk er tydelig stolt av det han kaller «Norges gave til verden».

Japan viser behovet

Han påpeker at katastrofen i Japan med all tydelighet viser hvor nødvendig et slikt lager er.

– Heldigvis ser det ut til at tsunamien ikke har ødelagt Japans egne frølagre. Men den viser hvor sårbare vi er, og hvor lite vi vet om hva som kan skje, sier Brekk.

Foreløpig er nesten 450.000 pakker med frø lagret der, men anlegget har kapasitet til 4,5 millioner. Interessen har vært enorm for frølageret helt siden starten.

– Det blir lagt merke til på grunn av sin unike beliggenhet, sitt innhold og den unike arkitekturen. Det er fantastisk at det nå også får sitt eget frimerke, sier han. Brekk regner med at særlig samlere vil være interessert i de tre nye frimerkene, men frimerkedirektør Fasting påpeker at også vanlige brevsendere bryr seg.

– Mange er opptatt av hva de setter på brevene sine. For det fins fortsatt en del av dem, men kanskje mest når det nærmer seg jul, vedgår han. (©NTB)