Korrupsjonssiktet rådmann permittert

Politiet har på bakgrunn av beslag i rådhuset siktet kommunens rådmann, teknisk sjef og en forretningsmann for korrupsjon. Rådmannen ble fredag permittert.

Torsdag gikk politiet til aksjon flere steder i forbindelse med at rådmann Sigmund Johnsen og teknisk sjef Bjørn Bech-Hanssen etterforskes, etter et gratis ferieopphold i en bolig forretningsmannen eier i Tyrkia, skriver Rana Blad. Kommunen har betydelige forretningsforbindelser med mannen.

Rana-ordfører Geir Waage (Ap) vil overfor NTB ikke kommentere innholdet i siktelsen, men opplyser at formannskapet i Rana fredag innvilget en søknad fra Johnsen om permisjon fram til 8. mars.

– Formannskapet tar forbehold om at permisjonen kan bli kortere dersom det skulle dukke opp nye opplysninger i saken, sier Waage.

Grov korrupsjon

Rådmannen og forretningsmannen er siktet for grov korrupsjon, mens den tekniske sjefen er siktet for den mildere bestemmelsen om simpel korrupsjon.

– Vi har funnet det nødvendig å gå til dette skrittet for å sikre bevis i saken, sier politiadvokat Nina Lunde, som leder økoteamet i Helgeland politidistrikt.

Hun vil ikke gi noen karakteristikk av hvor alvorlig de ser på saken, men sier det er en sak politiet prioriterer. Torsdag ble de tre involverte avhørt, men politiadvokat Lunde vil ikke si noe om hva de har forklart.

– Det skal foretas vitneavhør, og vi skal gjennomgå dokumenter og beslaglagt materiell, sier hun om de neste skrittene i saken.

I tillegg til feriereisen, etterforskes salget av en leilighet som rådmannen skal ha kjøpt av forretningsmannen til 300.000 kroner under takst.

Kontrollutvalget

Kommunens formannskap har konstituert personalsjef Siv Westvik i stillingen som rådmann i perioden Johnsen er permittert. Også Bech-Hansen har søkt permisjon, men den søknaden må behandles av Westvik.

Johnsen leverte en skriftlig redegjørelse om ferieoppholdet i Tyrkia og leilighetskjøpet til kommunens kontrollutvalg 12. januar.

– Kontrollutvalgets rapport om saken og rådmannens tilsvar skal behandles i kommunestyret 8. februar, sier Waage til NTB.

Rana var blant de åtte kommunene som gikk på store tap i den såkalte Terra-skandalen. Kommunen tapte 222 millioner kroner på kompliserte finansprodukter som meglere i Terra Securities anbefalte kommunen å investere i.

I fjor kunne imidlertid rådmann Johnsen konstatere at kommunen i regnskapet for 2009 hadde klart å dekke inn tapet innenfor kommunelovens frister. Ranas regnskap viste et overskudd på 1,95 millioner kroner.