Sier nei til midlertidige ansettelser

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) setter bom for forslaget om økt bruk av midlertidige ansettelser for å få flere funksjonshemmede ut i jobb.

– Det er ikke aktuelt med en generell ordning for økt bruk av midlertidige ansettelser. Også funksjonshemmede er tjent med et ordentlig stillingsvern, sier Bjurstrøm til NTB.

Arbeidsministeren har mottatt rapporter fra to utvalg som har diskutert ulike tiltak som skal gi flere funksjonshemmede jobb. Blant forslagene er økt adgang til midlertidige ansettelser samt å utvide prøvetiden ved ansettelser fra seks til ni måneder eller mer.

– Forslaget om utvidet prøvetid er interessant, for jeg har forståelse for at mange arbeidsgivere er usikre på hva de risikerer ved å ansette funksjonshemmede. Prøvetid, ulike økonomiske støtteordninger og egne traineeprogram kan bøte på dette, sier hun.

Delt utvalg

Ett av utvalgene har bestått av ulike brukerinteresser, mens det såkalte erfarings- og idépanelet var sammensatt av representanter fra næringslivet.

Med meningsmotstandere som tidligere LO-leder Yngve Hågensen og eksstatsråd og Høyre-politiker Kristin Clemet i samme utvalg, er det kanskje ikke rart at man ikke klarte å stå samlet om alle forslag.

– Det hadde jeg heller ikke ventet. Men jeg håper diskusjonen vil dreie seg om mer enn midlertidige ansettelser og andre spørsmål som får oss ned i gamle skyttergraver, sier Bjurstrøm.

Hun sier det er et hovedpoeng å finne fram til tiltak som gjør at arbeidsgivere i større grad våger å satse på funksjonshemmede.

– Det er bærende for meg at funksjonshemmede i større grad får kvalifisere seg for arbeidslivet gjennom å jobbe. At arbeidsgiveren og det offentlige må sørge for tekniske hjelpemidler og fysisk tilrettelegging er alle enige om, sier hun.

Bjurstrøm vil i forbindelse med statsbudsjettet for neste år legge fram de endelige tiltakene i en egen sysselsettingsstrategi for funksjonshemmede.

Flere vil jobbe

43,6 prosent av alle funksjonshemmede i yrkesaktiv alder, er i jobb. Andelen har vært relativ stabil over flere år. Av 323.000 ikke-sysselsatte funksjonshemmede ønsker 78.000 å jobbe i større eller mindre grad, viser tall fra Arbeidskraftundersøkelsen.

– Det er et hovedpoeng for regjeringen at flere som ønsker å jobbe, kommer seg ut i arbeidslivet, sier Bjurstrøm.

Brukerutvalget som ble ledet av Thyra Kirknes i Norges Parkinsonforbund, anfører i sin sluttrapport at offentlige myndigheter har et særlig ansvar for å ansette funksjonshemmede – ikke minst gjennom traineeordninger.

Utvalget tar til orde for en egen jobbgaranti for unge funksjonshemmede, som innebærer at alle etter endt utdanning fram til fylte 30 år kan utløse en rett til å få sin første jobb. I tillegg vil utvalget styrke innsatsen i Nav og ber om at alle funksjonshemmede og kronisk syke mellom 18 og 24 år skal ha rett til sommerjobb.

Fleksibel arbeidstid, tidskontoordninger samt å oppfordre funksjonshemmede til å søke i stillingsannonsene, på linje med kvinner og etniske minoriteter, er andre forslag.