Rush etter varmeovner

Den kalde vinteren har ført til at salget av varmeovner har økt kraftig i Norge og resten av Europa. Lagrene er nesten tomme.

– Etterspørselen er stor på grunn av kulden i Norge og nedover i Europa. Noen butikker har faktisk gått tomme for varmeovner, men vi venter nye leveranser i disse dager, sier kategorisjef Ove Sparengen i Jernia.

Jernia solgte 38 prosent flere varmeovner i november og desember i fjor, sammenlignet med året før. Og det har ikke vært lett å skaffe nok ovner til kundene. Etter å ha saumfart produsenter og leverandører over halve verden, fylles nå butikkene opp igjen.

Tomme til jul
Rundt 500 000 norske husstander har installert varmepumpe, men jo kaldere det er ute, desto dårligere virker de. Elektriske ovner blir dermed ekstra nødvendige.

– Kulden kom så tidlig i vinter at vi fikk et rush etter ovner i begynnelsen av sesongen, og mange butikker gikk tomme rundt juletider. Men dermed var vi også raskt ute med å bestille flere ovner, og de blir levert nå, sier Sparengen.

Folk etterspør både frittstående ovner og panelovner som festes på veggen.

– Ovner med keramisk element er blitt ekstra populære i det siste, så den typen har det vært litt vanskeligere å skaffe.

Han tror populariteten skyldes at denne typen ovner er spesielt effektive. Ifølge Sparengen varmer ovner med keramisk element raskt og brenner mindre støv, slik at de gir et bedre inneklima.

Jernia håper å ha nok ovner til alle.

– Gassovner har vi ikke klart å skaffe nok av, men nå er nye varer på vei inn.

Sparetips
Wilfa har også merket økt etterspørsel etter varmeovner denne vinteren.

– Vi har solgt flere panelovner, frittstående ovner og varmepumper. Den store salgsvinneren er små vifteovner på 2000 watt som gir rask varme, opplyser teknisk sjef Johan Martinussen i Wilfa AS.

For å spare strøm anbefaler han panelovner med styringsenhet.

– Panelovner med styringsenheter kan innstilles slik at temperaturen senkes på natten og på dagen mens du er på jobb. Setter du på en hovedenhet, kan du programmere ønsket temperatur på inntil 15 ovner over en hel uke, sier Martinussen.