Sårbar kraftsituasjon

Situasjonen for kraftforsyningen i Norge begynner nå å bli så kritisk at industrien muligens må begynne å stenge ned sine anlegg for at man skal sikre nok strøm til den alminnelige forsyningen. I følge NVE er vi svært sårbare. Kraftleverandørenes beredskapsorganisasjon blir nå mobilisert – og det skjer ikke hver dag. Men når tar politikerne virkelig tak i denne problemstillingen?  

Nå har vi opplevd to vintre på rad. Det prates og prates, men hva med litt mer handling. Vi må både ha ny kraftproduksjon og vi må sette inn tiltak for energieffektivisering som virkelig hjelper – og da må vi starte med de husene som alt er bygget her i landet.

Må det virkelig gå så langt før vi får satt inn skikkelig tiltak bl a med tilskuddsordninger som virkelig kan få fart på energieffektiviseringen, at hele strømnettet faller sammen. Da er katastrofen et faktum. Skjer det – og muligheten er absolutt til stede – da skal i alle fall ikke politikerne i ettertid komme å si at de ikke har fått advarsler. Vi importerer det vi makter å få gjennom linjene – men til tross for det er fyllingsgraden i magasinene helt på lavmål. Og vinteren er lang – vårknipa blir hard.

Fyllingsgraden i vannmagasinene var på 42,8 prosent på landsbasis den første uken i år. Det er betydelig lavere enn medianverdien på 69,8 prosent for de siste 20 årene. I samme periode var den hittil laveste målte fyllingsgraden på 46,4 prosent.

– Vi lever i et samfunn som er helt avhengig av god og stabil strømforsyning. I en stram kraftsituasjon er det ekstra viktig at alle som arbeider med forsyningssikkerheten er godt samsnakket og koordinert, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Men som sagt – her hjelper det ikke bare å snakke – her må det handles.

Vi har selvsagt de to mobile gasskraftverkene som står i beredskap i Norge i bakhånd, men de hjelper egentlig lite. Den strømimporten vi nå har tilsvarer 30 slike mobile gasskraftverk! Nå trengs konkrete tiltak.

• Vi må selvsagt bygge ut alle de kraftlinjer vi må. Den tøvete motstanden mot de såkalte ”monstermastene” må avblåses.

• Vi må bygge ut alle de vannkraftreservene som ligger åpne i forhold til verneplanene

• Vi må ruste opp alle gamle kraftverk slik at de blir mer effektive

• Vi må bygge permanente gasskraftverk slik at vi tar vare på de naturressursene som vi nå sender fra oss.

• Vi må bygge ut vindkraft hvor det gir best effekt.

• Dersom vi utnytter vårt kraftpotensiale – og dersom vi får til den energieffektiviseringen i bygg som noen av oss drømmer om, ja, da vil vi kunne bli en betydelig eksportør. Dette vil gi store inntekter også den dagen olje- og gasseventyret er ute.

• Vi må få politikere som forstår alvoret og som gjør noe med det.