God prisutvikling på borettslagsboliger

Det viser NBBLs prisstatistikk for 4. kvartal 2010. Sammenlignet med 4. kvartal 2009 er den gjennomsnittlige prisøkningen på 7,2 prosent, men samtidig gikk prisene noe ned mot slutten av året.

Gjennomsnittlig totalpris for en borettslagsleilighet var i 4. kvartal 1 846 000 kroner. Det er 1,5 prosents reduksjon sammenlignet med 3. kvartal. Ser vi derimot på året under ett, har vi hatt en prisoppgang på 7,2 prosent. Gjennomsnittsprisen er her kjøpesummen pluss boligens andel av fellesgjelden i borettslaget.

- Prisøkningen på borettslagsboliger er helt på linje med hva Norges Eiendomsmegler¬forbunds statistikk viser for hele boligmarkedet. Det betyr at markedet vurderer kjøp av borettslagsbolig som en like god investering som andre eierboliger. Det er godt å registrere etter en periode med mye negativt fokus rundt såkalte lavinnskuddsboliger, sier Hege Skinner, administrerende direktør i NBBL.

Antall omsetninger siste kvartal 2010 var på samme nivå som siste kvartal i 2009, men for hele året er det en økning i antall omsatte borettslagsboliger på 5 prosent.

- De fleste spår en prisøkning i 2011. Dette synet deler NBBL, særlig fordi det bygges så få nye boliger. Dette kan presse prisene ytterligere i tiden fremover, og vil særlig ramme førstegangskjøpere, påpeker Hege Skinner i NBBL.

NBBL er en interesseorganisasjon for 64 boligbyggelag i Norge. Til sammen forvalter boligbyggelagene 400 000 boliger og har 800 000 medlemmer. NBBLs boligprisstatistikk henter sitt utvalg fra markedsomsetninger av brukte borettslagsboliger i disse boligbyggelagene.