Ny formuesskatt kan gi dyrere boliger

De nye reglene for verdsetting av ligningsverdi på eiendom kan føre til tøffere boligmarked, mener advokat Johannes Andersen i KPMG Law.

Regjeringens målsetting med de nye reglene er at de rike skal skatte mest, men ifølge Andersen vil ungdom på boligjakt få svi. Han forklarer at de nye formuesskattereglene antakelig vil gjøre det enda mer attraktivt for investorer å investere mer i boliger og leiligheter. Han antyder at dette fort kan føre til både utleie- og salgspriser stiger.

– I så fall stenges grupper med begrensede økonomiske ressurser helt ut fra et boligmarkedet som de selv i dag knapt har tilgang til, sier Andersen.

Gunstig investering
Andersen forklarer at det lenge har vært spesielt gunstig å investere i næringseiendom og bolig fordi lav verdsetting gjør at store deler av pengene man investerer ”forsvinner” fra beskatning. 

– Å kjøpe bolig er den lureste investeringen man kan gjøre for å fjerne den skattbare formuen, samt fremtidig arveavgift. Dette har ført til press på næringsbygg og leiligheter. Med de nye reglene kan prispresset bli enda større. Både bolig og næringseiendom får høyere ligningsverdi, men skjerpelsen er størst på næringseiendom. Dermed skyves presset over på leiligheter og boliger sier Andersen.

Smutthull for begrenset utleievirksomhet
Selv om den gjennomsnittlige ligningsverdien for bolig i tettbygde strøk er blitt høyere, er det ifølge Andersen likevel mulig å slippe unna hard beskatning fordi man kan eie inntil fire boliger uten at det blir vurdert som næringsvirksomhet. I tillegg får man gode utleieinntekter.

– Hvis man for eksempel skal investere 10 millioner kroner, vil man komme svært gunstig ut av det om man kjøper fire leiligheter til to og en halv millioner kroner per stykk fremfor et næringsbygg på over 500 kvadratmeter, sier Andersen.

Formuesverdier som aksjer, bankinnskudd, bolig og næringseiendom skattelegges fortsatt svært ulikt, og denne forskjellsbehandlingen vil fortsatt føre til en vridning mot investeringer som gir mest mulig skattemessige fordeler. Bolig er fortsatt det aller gunstigste man kan investere i. Det enorme prispresset i boligmarkedet vil derfor ikke gi seg før man begynner å verdsette alle formuesverdier likt.