La varmen stå på når du drar hjem

SINTEF Byggforsk går nå ut med en klar henstilling om å la hyttevarmen stå på rundt 10 varmegrader når du reiser hjem.

Administrerende direktør Knut Strand Jacobsen i Comfort-Kjeden sier seg enig med visse forbehold, og anbefaler at hyttefolket kontakter sin lokale rørlegger for sikkerhetskontroll av varmeanlegget.

Det er forskningsleder Lars-Erik Fiskum i SINTEF Byggforsk som kommer med den klare oppfordringen om å " . la det være rundt 10 varmegrader inne i hytta når du reiser hjem ." Vannskadene på norske hytter slår alle rekorder. Hittil i år er det meldt om 6.316 vannskader på norske hytter, mot 2.228 etter samme periode i fjor.

Vis mer omtanke
Tallene er oppdatert 29. november 2010 og hentet fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO). Mange av vannskadene skyldes frostsprengte rør i forbindelse med den lange kuldeperioden sist vinter. - En god del av disse skadene kunne ha vært unngått med litt mer omtanke, mener senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon. Skremmende utvikling Forsikringsnæringen og SINTEF Byggforsk advarer sammen hytteeierne mot slike vannskader nå når det er kaldere vær i vente. Hyttene er særlig utsatt for slike skader. En utvikling som viser nesten tre ganger flere skader fra ett år til et annet er helt spesielt.

Så langt i år er erstatningsutbetalingene fra forsikringsselskapene på 256 millioner kroner, mot 109 millioner kroner etter samme periode i fjor i forbindelse med vannskader på hytter.

Steng av vannet Et enkelt råd reduserer sannsynligheten for å få vann- og frostskader på hytta:

- For å unngå frostsprengte rør, er det nødvendig å stenge hovedvanntilførselen til hytta, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk. Han legger til at dette ikke er et mirakelråd for alle, side moderne hytter har ofte mange tappepunkter og mye sanitærutstyr. Skadepotensialet er derfor stort dersom vannet i rørene fryser til is innvendig og sprenger rørene når den tiner. Ha på nok varme Mange hytter står tomme i lange perioder, og det kan lett bli for kaldt for rørene. Dermed fryser vannet, og frosten sprenger rørene.

- Det er viktig å ha på tilstrekkelig varme når man forlater hytta. Hvis vannet fosser ut i hytta, og du ikke besøker den på en stund, kan skadene blir svært omfattende, sier Neverdal.

En grunn til at det ofte blir svært kostbart å utbedre skadene er at norske hytter får stadig bedre standard med mer eksklusive møbler og inventar enn tidligere.

- Hytteskadene står også ofte lenge uten å bli oppdaget. Dette fordyrer også utbedringen, sier Neverdal.

Klokt å spare
- SINTEF Byggforsk kommer med et klokt forslag. Det kan imidlertid være like lurt av hyttefolket å få gjort en gjennomgang av de varmeløsningene de har i dag, om de faktisk tåler helkontinuerlig bruk, hvor mye det er å spare på overgang til for eksempel varmepumper, forteller administrerende direktør Knut Strand Jacobsen. Comfort har dyktige rørleggere over hele landet som kan sjekke om det varmeanlegget du har duger til kontinuerlig drift eller bør skiftes ut. Sparemuligheter finnes For dem som i dag fyrer med panelovner vil det bli svært kostbart å la strømmen stå på døgnet rundt året rundt. Disse vil tjene svært mye på å investere i en varmepumpe, som de i tillegg kan få støtte til.

- Vi har laget en "kostnadskalkulator", denne ligger på www.comfort.no , som viser hvor mye en hytteeier må investere for å få de forskjellige varmepumpene. Her regnes det ut hvor mye han eller hun sparer i energi og kroner. På samme side er det link til Enovas søkertjeneste. Selv om deres konto er tom for i år, loves det penger til de som søker i år, bare søknaden fylles ut riktig og spillereglene følges. Comfort-butikkene hjelper også til med å fylle ut søknader.

Hjelp til å velge
Når man velger varmekilder til hytta er det viktig å tenkte på at man faktisk ikke tilbringer verken hele tiden eller endog hele fritiden der. Hos din lokale Comfort-rørlegger får du både praktisk assistanse til valgt av varmeløsninger og autoriserte fagfolk til å gjøre installasjonsjobben til korrekt pris. I tillegg er det for mange en ekstra tryggheten å handle med Norges mest erfarne rørleggerkjede, som kan gi gode råd enten via www.comfort.no eller i direkte samtale.

Følg rådene
Når du da forlater hytta trenger du bare å følge rådende til SINTEF Byggforsk - still temperaturen inn på 10 grader - og du unngår at rørene fryser i din hytte.

Skulle strømmen bli borte for en periode, vil varmepumpen automatisk gå tilbake til siste innstilling, 10 grader. Og du kan for sikkerhets skyld gå inn på internett for å sjekke hvordan det står til. Skal du til hytta, kan du også øke temperaturen slik at hytta allerede har din komforttemperatur når du åpner døra.

- Det er en hyggeligere måte å starte hytteturen på, i stedet for å bli møtt av en massiv vannlekkasje, antyder, Knut Strand Jacobsen.