- Sju områder peker seg ut

BNL mener det er sju områder som peker seg ut som tema som må behandles på en grundig måte i den varslede stortingsmeldingen om bygningspolitikk.

- Av disse er kompetanse, energieffektivitet og implementering av EU-direktiver og forordninger de viktigste, fastslår direktør i Byggenæringens landsforening, Audun Lågøyr, som også er prosjektleder for BNLs arbeid med stortingsmeldingen.

BNLs sju utvalgte områder er:
1. Kompetanse,

2. Energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse

3. Implementering av EU-direktiver og forordninger

4. Byggekostnader / produktivitet

5. Universell utforming

6. Boligpolitikk

7. Den offentliges struktur / organisering av forvaltningen

- For å møte de samfunnsutfordringene knyttet til klimaendringene og befolkningsvekst, må det formes en helhetlig og langsiktig politikk som legger til rette for at byggenæringen har tilstrekkelig kapasitet og nødvendig kompetanse til å levere kostnadseffektive, bærekraftige og teknologisk gode løsninger, sier Lågøyr.

Om kompetanse
- Det trengs både endringer i videregående opplæring (kunnskapsløftet), og vi må få på plass et rammeverk for systematisk etter- og videreutdanning i byggenæringen. Det må satses på de ansatte gjennom økt kunnskap og kompetanse.

Om energieffektivisering i eksisterende bygg
- Det er i den eksisterende bygningsmassen det store potensialet for energieffektivisering ligger og det er der myndighetene må rette innsatsen. Meldingen må inneholde en strategi for gjennomføringen av tiltakene fra Arnstad-utvalget.

Om EU-regelverket
- Ingen av sektormyndighetene kjenner det fulle omfanget av reguleringer som treffer byggevirksomheten. Dertil kommer at en betydelig andel av offentlig regelverk for byggevirksomheten er overført fra EU-systemet. For øvrig er det en flora av ikke-offentlige sertifiserings- og merkeordninger med særegne krav.

Det kan kanskje være noe som stusser over at BNL trekker fram dette området, men her mener de at det absolutt er behov for tiltak. BNL utfordrer KRD i første omgang på følgende punkter:

BNL mener at det trengs;
- Et mer aktivt markedstilsyn fra myndighetene.
- En sterkere samhandling mellom næringen og myndighetene når det gjelder å velge de mest egnede sertifiseringsordninger, merkesystemer, registre og informasjonsbaser.
- En sterkere samordning av lover og regelverk.
- At dokumentasjon av produkter skjer ved hjelp av internasjonalt standardiserte metoder (ISO/CEN)

- BNL kommer sammen med bransjene og bedrifter til å reise viktige debatter knyttet til disse alle temaene i 2011, sier Lågøyr