Arkitekturens år 2011

Norske arkitekters landsforbund (NAL) skal i 2011 markere at det er gått hundre år siden forbundet ble dannet. Jubileumet markeres med et landsomfattende prosjekt, kalt Arkitekturens År.

Året vil belyse hvordan arkitekturens rolle har endret seg gjennom de siste 100 årene og hvordan arkitekturen i dag er med på å gi løsninger på morgendagens utfordringer.

Historien til NAL har fulgt historien til det uavhengige Norge fra bondesamfunn til ett av verdens rikeste land. Arkitekturproduksjonen har hele tiden vært med på å skape fysiske rammer for det norske samfunnet. Fra nasjonsbyggingen tidlig på 19-hundretallet, gjenreisningen etter krigen og til samtidens forbrukersamfunn med miljøutfordringer og demografiske endringer.

Et landsomfattende maraton-prosjekt
Arkitekturens År vil inneholde en mengde aktiviteter rettet mot et bredt publikum. Prosjektene spenner fra TV-program, bygging av samfunnshus i slummen av Bangkok, debattserie på Litteraturhuset, publikasjoner, utstillinger, arkitekturfestival i Oslo, ”Norges åpne hus” og mye mer. Målet er å øke interessen og kunnskapen om våre bygde omgivelser.

Bak prosjektene står ulike aktører som ulike fagmiljøer og lokale arkitektforeninger og store institusjoner som NRK, Nasjonalmuseet, Posten, Fritt ord og Norsk Form.

Lansering 6. januar 2011
Programmet lanseres torsdag 6. januar, men Arkitekturens År tyvstarter med NRK-serien Håkon og Haffners byggeklosser 3.januar. De unge og prisvinnende arkitektene i Fantastic Norway ser med skrått blikk på hvorfor bygninger og byer ser ut som de gjør i Norge.