Forvirring om fleksibel alderspensjon

Selv om nær 200.000 personer i alderen 62 til 67 år er blitt bedt om å søke om fleksibel alderspensjon, er det ennå ikke avgjort hvilke rettigheter disse vil ha til sykepenger og arbeidsledighetstrygd.

Fra nyttår får denne aldersgruppen muligheten til å ta ut hele eller deler av pensjonen fra folketrygden. Men de som velger å takke ja til å ta ut gradert pensjon, vet ennå ikke med sikkerhet hvilken rett man får til sykepenger og dagpenger og det er heller ikke bestemt hvor mye man skal betale i skatt, melder NRK.

– Mange opplever det som frustrerende fordi de lurer på hva som er konsekvensene av de valgene de tar. En ting er at alle omfattes av reglene i folketrygden, og det betyr at mange har muligheten til å kunne ta ut alderspensjonen sin fra Nav fleksibelt fra og med neste år. Men det som er viktig, er å vite om det får konsekvenser for andre rettigheter man har, sier jurist Alexandra Plahte.

Statssekretær i Arbeidsdepartementet Jan-Erik Støstad lover at trygderettighetene vil være de samme, uavhengig av om man tar ut gradert pensjon eller ikke.

– Nå har vi en flertallsregjering, og jeg er ganske sikker på at vi får et bredt flertall i Stortinget for disse regelendringene, sier Støstad.

Høyres talsmann for pensjon og fleksibelt arbeidsliv, Torbjørn Røe Isaksen, mener regjeringen har somlet.

– Bare få uker før vi går inn i et nytt år og disse reglene trer i kraft, så sitter man og behandler dette. Her har regjeringen gitt en nesten uforsvarlig behandlingstid og somlet litt og kommet alt for seint til Stortinget, sier Røe Isaksen til kanalen.