20 virksomheter signerte Oslos klimaavtale

29. november signerte de første 20 bedriftene på Oslos egen klimaavtale "Næring for klima" - med mål om å arbeide sammen for å halvere klimagassutslippene i Oslo.

Over 100 deltagere fikk med seg presentasjoner blant annet fra miljø- og trafikkborgerråd i Stockholm Ulla Hamilton, byrådsleder Stian Berger Røsland, konsernsjef i Posten Dag Mejdell, journalist og kommentator i Dagens Næringsliv Kjetil Bragli Alstadheim, Olaf Thommessen fra CSR Norge og styreleder i Etheco og byråd for miljø og samferdsel Jøran Kallmyr, og presentasjon av verktøyene Grønn Bil og Oljefri.no.

Blant de som signerte Oslos klimaavtale "Næring for klima" 29. november, finner vi både offentlige og private virksomheter, og en rekke ulike klimatiltak: Siemens skal spare 30 prosent av energibruken på sitt kontorbygg på Linderud. Veolia har etablert Oslos første fyllestasjon for biogass i Groruddalen miljøpark, og Undervisningsbygg erstatter oljefyring på alle Osloskoler med fornybar energi innen 2012.

Virksomhetene som signerer avtalen forplikter seg til å arbeide for Oslos mål om å halvere utslipp av klimagasser innen 2030. Hver deltager melder inn konkrete klimatiltak de ønsker å gjennomføre i egne virksomheter. Color Line var blant de som signerte avtalen 29. november, og nå samarbeider rederiet blant annet med Oslo Havn, Hafslund og Bellona for å se på muligheten av å erstatte fossilt drivstoff med fornybar landstrøm på sine cruiseskip M/S Color Magic og M/S Color Fantasy når disse ligger til kai i Oslo.

- Landstrøm er et viktig og kraftfullt tiltak som krever tilrettelegging fra flere aktører for å bli realitet. Color Line har som mål å kutte ca 3.000 tonn CO2 gjennom å erstatte fossilt drivstoff med fornybar energi i Oslo, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Helge Otto Mathisen i Color Line.

I Posten i Osloregionen skal det blant annet settes fokus på mindre transport og mer miljøvennlige drivstoff:

- Vi deltar i Næring for klima fordi vi ønsker å sette fart på arbeidet med klimakutt, både i Norge og i Oslo. Med planlagt ny postterminal på Alnabru blir det mindre trafikk inn til Oslo, og vi håper å kunne spare så mye som 1-2 prosent av utslippet fra veitrafikk i Osloregionen bare som følge av denne flyttingen. I tillegg skal posten i større grad fraktes med elmopeder og traller i stedet for biler. Bare i Oslo og Akershus skal vi erstatte 60 biler i 2010, sier Dag Mejdell, administrerende direktør i Posten Norge.

Disse virksomhetene signerte Næring for klima 29. november 2010:

Accenture, Aspelin Ramm, Boligbygg Oslo KF, Color Line, Finansnæringens fellesorganisasjon, Hafslund, Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, IBM, Kommunal landspensjonskasse, NSB, Omsorgsbygg Oslo KF, Oslo Havn KF, Posten, Ruter, Siemens, Storebrand, Telenor, Undervisningsbygg Oslo KF, Veolia, Vital Eiendom.