Mange ubrukelige røykvarslere

1. desember er røykvarslerens dag, og markerer at vi nå går inn i årets mest brannfarlige måned. Dessverre er det fortsatt mange defekte røykvarslere i norske hjem.

– Vi bor i et av verdens mest brannutsatte land, men beskytter oss fortsatt med de samme røykvarslerne som for 30 år siden. Sannheten er at de tradisjonelle lokale røykvarslerne kommer til kort på enkelte områder, og ikke beskytter i like stor grad som man tror. Store fremskritt er gjort på alarmfronten, og det er på tide å ta i bruk den nye teknologien for å redde liv, sier teknisk sjef Annbjørn Skårn i Securitas Direct.

2010 har hittil vært et rekordår for erstatninger etter boligbrann, med en økning på hele 31 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I Norge er det tradisjonelt 50 prosent flere boligbranner i desember enn en gjennomsnittlig måned.

Alarmsentral
Tidigere denne uken har både brannvernforeningen og forsikringsselskapene oppfordret til kjøp av seriekoblede røykvarslere som gir hurtig varsling og økt sikkerhet. Tradisjonelle enkeltstående røykvarslere fungerer kun lokalt, og forutsetter at beboerne faktisk hører alarmen. Er man for eksempel i dyp søvn, hører på høy musikk, eller befinner seg i et annet rom kan det i følge Skårn være svært risikabelt å stole blindt på et slikt system.

– Mange av de nye røykvarslingssystemene er koblet opp mot en sirene i alarmpanelet som vil settes i gang ved alarm. Du kan i tillegg ha røykvarsleren koblet til en ekstern alarmsentral som blir varslet dersom alarmen går. De aller beste varslerne snakker til og med og vil fortelle deg og vaktsentralen hvor i huset det brenner. Undersøkelser viser at tale i kombinasjon med varselssignal fungerer best i nødssituasjoner. Du blir mer årvåken og får umiddalbart informasjon om at det brenner. På denne måten er du sikret i mye større grad enn du ville vært dersom du kun har en enkeltstående røykvarsler, sier Skårn.

Aldri ute av drift
I fjor gikk 500.000 nordmenn inn i desember uten tilstrekkelig varsling i tilfelle brann i følge tall fra Norsk brannvernforening. Flatt batteri i røykvarsleren utgjør mesteparten av tilfellene.

– Dette er også en god grunn til å bytte ut den gamle røykvarsleren med et nytt røykvarslersystem, sier Skårn. – De nye systemene er kontinuerlig overvåket av alarmsentralen. Dersom batteriene begynner å bli svake vil alarmsentralen oppdage dette, tiltak blir satt i gang for å få byttet batteriene.