Skatteopprør hos trevarefabrikkene

Trevarefabrikkene mener kommuner feilaktig tar med bedriftenes maskinpark i takstgrunnlaget for eiendomsskatt og vil nå prøve prinsippet for retten.

Først ut er bedriften Frekhaug Vinduet AS som saksøker Meland kommune i en slik prinsippsak om eiendomsskatt. Bransjeorganisasjonen Norske Trevarefabrikkers Landsforbund (NTL) flagger at flere bedrifter i andre kommuner kan følge etter, melder Dagens Næringsliv.

– Dette er helt i strid med norsk lov, uttaler bedriftsrådgiver og tidligere NTL-sjef Tore Gran til avisen og slutter seg til diverse bransje- og næringsorganisasjoner som mener dette er en snikende utvidelse og økning av skatten på arbeidende kapital.

Bedriften og bransjeorganisasjonen mener en høyesterettsdom fra 1999 entydig slår fast at slike maskiner på rekke, og som regelmessig utskiftes, ikke skal regnes som såkalt fast utstyr i eiendomsskattelovens forstand og følgelig ikke skal skattlegges.

Frekhaug Vinduet fikk ved ny taksering lagt på vel åtte millioner kroner i eiendomsskattetakst for verdien av produksjonsutstyret. Bedriften omsetter for 70 millioner og har 70 ansatte.