Sprengstoff i anleggsbransjen

Det har til alle tider vært spenninger mellom ulike selskaper i byggenæringen, men den saken vi la ut på bygg.no i natt om Mesta og Hæhre savner nesten sidestykke. Det er full krig. Vi vet at det lenge har vært en amper stemning mellom selskapene, men vi hadde håpet til det siste at man kunne løse opp i konflikten. Den har i stedet eksplodert. Når saken nå har tatt denne vendingen, er håpet at saken kan bli brakt til retten så raskt som mulig. Ingen er tjent med at dette drar ut.

 

Det at folk melder overgang fra ett selskap til et annet, er vanligere i byggenæringen enn i mange andre næringer. Stort sett blir dette forstått og akseptert. Men i denne saken har det blitt brakt inn forhold som er spesielle. Det spesielle er at det også er et statsselskap som er en av partene. Dette er også en kamp om kompetanse.

Mesta hadde en trang fødsel. Mesta har også vært under press lenge – ikke minst politisk. Det har også vært konflikter mellom Mesta og Statens vegvesen. Selskapet har vært vant til et høyt konfliktnivå fra starten.

Konflikt om oppgjør er vanlig, men man blir som regel enig. Skjønt noen saker havner også i retten.

Det spesielle er at det er Børge Brende – toppsjefen i Norges Røde Kors som er styreleder i Mesta. Han fikk dette vervet av statsråd Trond Giske som er generalforsamling i selskapet. Dette blir nok en spesiell sak for begge.

Dette blir en sak for domstolene, men vi tror også at det som nå skjer vil forsterke den politiske kampen.

Det paradoksale er at at denne saken eksploderer dagen før Fjellsprengningskonferansen.