Får erstatning etter flyforsinkelser

Flypassasjerer som ble sju timer forsinket fra Tromsø til Oslo i november i fjor, er de første i Norge som får erstatning etter en ny EU-dom om flyforsinkelser.

Flyklagenemnda har besluttet at passasjerene får 250 euro hver, omtrent 2.100 kroner, melder TV 2.

Klagerne var ikke klar over sine rettigheter da de krevde Norwegian for refusjon av utgifter til drosje og hotell etter at de hadde sittet på Tromsø lufthavn i sju timer 28. november i fjor. Norwegian mente forsinkelsen skyldtes en uforutsett teknisk svikt.

Bare ni dager tidligere forelå den såkalte «Sturgeon-dommen» fra EU-domstolen. Dommen slår fast at passasjerer som kommer fram til det endelige bestemmelsesstedet tre timer eller mer etter det planlagte ankomsttidspunktet, gis rett til erstatning. Unntaket er imidlertid dersom forsinkelsen skyldes ekstraordinære omstendigheter som flyselskapet ikke kunne ha unngått.

Norwegian avviste først kravene fra passasjerene fra det forsinkede Tromsø-flyet, men Flyklagenemnda viste imidlertid til den nye EU-dommen, og mente dessuten at Norwegian ikke hadde godtgjort at forsinkelsen skyldtes en ekstraordinær omstendighet. Dermed ble disse flypassasjerene de første i Norge som fikk denne erstatningen. (©NTB)