Slutt på lønnsfest blant statlige ledere?

Næringsminister Trond Giske har sett seg lei på lønnsfesten blant statlige ledere og varsler endringer i regelverket.

 

– Lederlønningene har økt for mye. Vi er ikke fornøyd med utviklingen, sier statssekretær Rikke Lind i Nærings- og handelsdepartementet til Dagsavisen.

– I forbindelse med ny eierskapsmelding vil næringsministeren ta grep, særlig overfor de heleide statlige selskapene, sier hun.

27 statlige ledere tjener nå mer enn statsminister Jens Stoltenberg, som har en årslønn på 1,2 millioner kroner.

Ledere i de statlige selskapene Petoro, Entra og Statkraft har over tre ganger så høy årslønn som statsministeren, og gjentatte advarsler fra næringsministeren har ikke ført til endringer.

Riksrevisjonen påpekte nylig i en rapport at lederlønningene i statlige, heleide selskap har økt med 35 prosent fra 2004 til 2009. Det er dobbelt så mye som lønnsveksten for ledere i privat sektor.

Dette er ikke i tråd med den politikken den rødgrønne regjeringen har vært tydelige på, slår Lind fast.

Selv om regjeringen ønsker å krympe topplønningene, har Lind likevel stor forståelse for at enkelte statlige ledere skal tjene mer enn statsministeren.

– For sjefene i selskaper som Yara og Statkraft kan ikke Stoltenbergs lønn være en målestokk. Vi må ha dyktige ledere, og vi skal også være i stand til å rekruttere fra utlandet, sier hun til Dagsavisen. (©NTB)