Vil trappe opp energisamarbeidet med Tyskland

Norge håper å øke energisamarbeidet med Tyskland. – En kabelforbindelse mellom Tyskland og Norge behøver ikke nødvendigvis ligge langt fram i tid, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Norsk-tysk energisamarbeid

* Olje og gass utgjorde 72 prosent av norsk eksport til Tyskland i 2009, til en samlet verdi av 72 milliarder norske kroner.

* Samtidig er det økende tysk aktivitet på norsk sokkel.

* Den tyske regjeringen har nylig lagt fram et nytt energikonsept – en strategi for å sikre Tyskland miljøvennlig og billig energi med høy grad av forsyningssikkerhet fram mot 2050.

* Hovedelementene i strategien er forlenget bruk av kjernekraft, redusert bruk av fossile energikilder (kull), økt bruk av fornybar energi og energieffektivisering.

* Det er markert et tysk ønske om politisk og faglig dialog med Norge om utveksling og lagring av elektrisitet via sjøkabler.

(Kilde: UD)

Fredag reiser han til Bonn for å delta på det andre seminaret i et norsk-tysk energisamarbeid kalt Energipartnerskapet.

– Tyskland er veldig viktig for Norge energipolitisk. Norsk eksport dekker 30 prosent av Tysklands gassforbruk, og eksporten økte med over 8 prosent første halvår i år, sier Støre til NTB.

Utenriksministerens tyske kollega Guido Westerwelle er vert for Bonn-møtet, der også mellom 30 og 40 representanter fra norsk og tysk energisektor deltar. Norge og Tyskland er energipolitisk og energiøkonomisk spesielt nært knyttet til hverandre, ifølge Støre.

– Mulighetene ligger der
– Det er veldig spennende å følge med på Tyskland og deres satsning på energi i et 50-års perspektiv. De ønsker å øke mengden fornybar kraft og få til et samarbeid med Norge om dette, sier utenriksministeren.

Olje og gass utgjorde 72 prosent av norsk eksport til Tyskland i 2009, til en samlet verdi av 72 milliarder. Nå håper Støre samarbeidet trappes opp.

– Jeg tror mulighetene ligger der. Dette må selvfølgelig skje i samarbeid med energiaktørene og energimyndighetene. Men vi vet at også britene er interessert i norsk fornybar kraft, så man må tenke seg om og plassere seg der det er gunstig, sier han.

Kabelforbindelse
Under fredagens seminar står tre temaer der Tyskland og Norge har felles interesser på programmet: Kabelforbindelse, offshore vindenergi og karbonfangst og – lagring.

«En kabel vil kunne styrke strømforsyningen til begge land og bidra til bedre integrasjon av mer fornybar energi i kraftsystemet», heter det i invitasjonen til møtet.

– Jeg tror vi står ved starten av et århundre der det kommer til å bli mer samarbeid rundt dette, særlig når hele Europa må tenke mer fornybar kraft, sier Støre til NTB.

– Jeg tror Norge har et stort potensial, og da må vi også tenke nett for å formidle dette til Europa.

– Kan gå fort
Utenriksministeren sier en eventuell kabelforbindelse ikke nødvendigvis behøver ligge langt fram i tid:

– Ting kan gå fort. Det som er viktig, er at det er kontakt mellom aktørene og myndighetene.

Når det gjelder vindkraft peker de to utenriksministrene på at den store utfordringen blir å integrere vindparkene i strømnettet mest mulig effektivt.

– Det gjøres det jo prøveforsøk på, og det stilles ressurser til rådighet. Aktørene må vurdere om de vil satse på det. I startfasen til slike næringer er det ofte en del prøving og feiling, sier Støre.

Karbonfangst
Karbonfangst er også en viktig del av energisamarbeidet.

– Dette er noe vi har snakket med Tyskland om lenge, og det er en viktig stolpe i vår klimapolitikk, sier Støre.

I tysk miljøbevegelse er det imidlertid frykt for at fangst og lagring skal legitimere kull.

– Jeg tror dette er noe vi må snakke mer om. Det er ikke bruk av fossile brensler som er problemet i seg selv, men utslippene fra dem. Derfor må vi jobbe videre med teknologien, avslutter Jonas Gahr Støre.