Halvor Westgaard til minne

Halvor Westgaard døde 12. oktober etter en tids sykdom. Mange har i det siste tenkt på ham og ønsket ham raskt tilbake til fag og kollegaer. Slik gikk det ikke.

Vi har mistet en kjær og omsorgsfull kollega og høyt avholdt fagsjef som vil bli dypt savnet, både som fagmann, venn og kollega.

Halvor ble født i Trondheim 30.06.1945 og tok diplom sivilarkitekt ved NTH i 1970. Etter innledende praksis i England gjorde han rask karriere og ble først medeier i arkitektfirmaet Lien og Risan i Trondheim, og senere i Kleiven arkitekter i Oslo. Tidlig så han at arkitektenes rammevilkår var svakt fundert både i lovverk og standarder. Dette fikk han arbeide med som fagsjef i arkitektenes profesjonsforening (tidligere NPA, nå Arkitektbedriftene) i årene 1988- 1991, og fra 1999 og frem til det siste. Privat var han opptatt av veteranbiler (MG), jazz og klassisk musikk, og ikke minst av Anne, barn og barnebarn.

Kompetanseoppbygging blant arkitekter, rådgiving til enkeltbedrifter, utredningsarbeid og påvirkning av lover, forskrifter og standarder ble etter hvert hans viktigste arbeidsfelt. Han opparbeidet et bredt kontaktnett – både i byggenæringen også hos myndighetene. Halvor var ikke en mann med de store ord og fakter. Humor og sterk faglig innsikt ga gjennomslag for mange viktige synspunkter og gjorde ham til en høyt skattet kunnskapsformidler på ulike kurs og i Arkitektakademiet. Som pedagog formidlet han tungt fagstoff på en inspirerende og interessant måte og ble knyttet til NTNU som sensor. Fotavtrykkene etter ham, i form av veiledere og håndbøker, er mange. Særlig utviklingen av kvalitetssystemer, ytelsesbeskrivelser og praktiske håndbøker som har fått stor utbredelse i næringen.

Mange vil savne Halvor, både i arkitektbransjen og vi som var hans nærmeste kollegaer. Vi takker ham for en uvurderlig innsats. Faglig og menneskelig etterlater han seg et stort tomrom.

Harald Eriksen
Egil Skavang
Anette Bakker
Maria Skavhaug
Lena Kjerstad Larsen
Trond Kanstad
Ketil Moe