Behov for nytt sykehus i Møre og Romsdal

Nordmøre og Romsdal trenger et nytt sykehus, mener direktøren for Helse Midt-Norge. Hvor, når og hvordan skal avklares i løpet av høsten.

– Vi trenger en sykehusløsning for Nordmøre og Romsdal som både er faglig sett robust og økonomisk bærekraftig. Det må heller ikke herske tvil om at denne delen av Midt-Norge har behov for et nytt sykehus, sier administrerende direktør Gunnar Bovim i Helse Midt-Norge.

Tre alternativer
En arbeidsgruppe har utredet tre ulike alternativer for framtidig sykehusstruktur i Nordmøre og Romsdal: Fortsette med dagens lokalsykehus i Molde og Kristiansund, en modell med to sykehus der Molde får et nybygg, eller ett nytt felles sykehus til erstatning for dagens to.

Arbeidsgruppen kom ikke med anbefalinger. Det var heller ikke mandatet. Nå skal det lokale helseforetaket behandle saken før styret i Helse Midt-Norge kommer med sine tilrådinger i november. Avgjørelsen ligger i Helse- og omsorgsdepartementet.

Langvarig strid
Sykehusstriden i Romsdal og Nordmøre har vart lenge, og har vært særlig betent i Kristiansund. Da helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) besøkte byen i vår, ble hun møtt av minst 7.000 engasjerte nordmøringer. De protesterte mot planer om å legge ned fødeavdeling og akuttkirurgi ved sykehuset i Kristiansund, og samle dem ved sykehuset i Molde.

Helse- og omsorgsdepartementet ba i vår om en nye vurderinger av sykehusstrukturen i Romsdal og Nordmøre, blant annet i forhold til samhandlingsreformen og en mulig samling i ett sykehus.

Gammelt og tungvint
Selv om arbeidsgruppen ikke kommer med klare anbefalinger, viser rapporten at det vil være både dyrt og tungvint å basere seg på fortsatt drift i de nåværende gamle bygningene, som har stort behov for oppussing.

Et felles sykehus for Nordmøre og Romsdal vil komme godt ut når det gjelder driftskostnader og faglig miljø, men transportkostnader og ikke minst finanskostnader vil øke.

– Alle alternativene er problematiske når det gjelder finansiering, sier Bovim.

Et nytt sykehus i Molde sammen med en utvikling av sykehuset i Kristiansund vil gi høyere driftskostnader men lavere finanskostnader enn ett felles sykehus. Planprosessen er dessuten kommet lenger, slik at det kan bli tidligere byggestart.