Ingen bolig- og byggsatsing

Regjeringen viderefører i stor grad investeringene innenfor bolig- og bygningssektoren i forslaget til statsbudsjett for 2011.

Fremskrivning av investeringene i 2011 kompenserer knapt for pris- og kostnadsveksten. Etter BNLs oppfatning er det behov for en vesentlig høyere satsning på noen av områdene.

Den største reduksjonen kommer innenfor finansieringen av bygging av omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Mens det i 2009 og 2010 ble vedtatt en ramme på 2.500 enheter i hvert av årene, foreslås det neste år en ramme til etablering av 2.000 enheter.

- Forslaget representerer en utfordring for kommunene, som nå har et betydelig fokus på hvordan den kommende eldrebølgen skal møtes. Byggenæringen har ledige hender, og Regjeringen burde snarere benyttet anledningen til økt satsing på dette viktige området, sier adm. direktør Ketil Lyng i BNL i en kommentar til budsjettforslaget.

Husbankens låneramme må økes
I statsbudsjettet foreslår Regjeringen også å videreføre årets låneramme i Husbanken på 15 milliarder kroner. Disse lånene går til finansiering av nye boliger med kvaliteter innen miljø og universell utforming. Lånene går også til kommunene, som en bistand til finansiering av boligkjøp for førstegangsetablerende.

Årets låneramme i Husbanken er allerede brukt opp, dette skjedde så tidlig som i august i år. Lånesøknader som har kommet etter dette blir satt på venteliste for låneutbetaling til 2011.

- Både for myndighetene og byggenæringen er Husbanken viktig for å kunne opprettholde et godt fungerende boligmarked. En uendret låneramme i 2011 er i realiteten en nedgang i et marked med prisvekst på nye og brukte boliger.

- BNL mener at vi må unngå at boligbygging bremses på grunn av en tom Husbank, og lånerammen bør derfor økes til 20 milliarder kroner, sier Ketil Lyng, som understreker at en slik økning ikke representerer noen utgift for staten.