Uenighet om Oslo-budsjettet

Byrådspartiene i Oslo, Høyre og Frp, mener de bygger byen for fremtiden med sitt budsjett for neste år. SV hevder at byrådet tar i bruk tidenes sparekniv, mens partiet Rødt mener budsjettet øker klasseskillene.

–10 milliarder til skole, Norges beste kollektivtrafikk, en moderne og brukerstyrt eldreomsorg og 630 millioner til bedre botilbud for vanskeligstilte, er byrådets overskrift for budsjettet.

Blant forslagene er at det neste år skal innføres fritt brukervalg i hjemmesykepleien og at alle ansatte i hjemmetjenesten skal bruke lomme-PC i arbeidet sitt. Dette vil ifølge byråd for helse, Sylvi Listhaug (Frp), gi de eldre tjenester av bedre kvalitet og mer omsorg. Listhaug varsler også at det skal bli fritt brukervalg i hjemmesykepleien.

Skole, barnehager, boliger til vanskeligstilte og eldreomsorg blir pekt ut som hovedsatsningsområdene.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) innrømmer at byrådet har strammet inn et hakk på driftssiden, men at byrådet foreslår historiens største investeringsbudsjett.

Sosialistisk Venstreparti dømmer budsjettet nord og ned og karakteriserer det som resultatet av tidenes spareknivbruk, som særlig vil ramme barn og eldre i bydelene. SV får følge av Rødt som mener at budsjettet vil øke klasseskillene.

– Budsjettet bærer preg av en klar høyredreining der Frp har fått mer. Det kuttes og det selges, vei prioriteres foran sykkel og bydelene struper, sier SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn i en pressemelding.

Rødt viser til at byrådet foreslår kutt på over 200 millioner kroner til bydelene og at skolene må utdanne 1.500 flere elever uten å få ett øre mer.