KOFA-gebyr til Drammen og Sund

Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) gir Drammen kommune et gebyr på 900 000 kroner og Sund kommune et gebyr på 500 000 kroner for ulovlige direkte anskaffelser.

Gebyr til Drammen kommune
Drammen kommune inngikk kontrakt med en tilbyder etter en kunngjøring av en drifts- og vedlikeholdskontrakt for bydelene Strømsø og Bragernes. Innklagede holdt bydelen Konnerud utenfor konkurransen, men endret senere den utlyste kontrakten til også å omfatte vinterdrift for Konnerud. Klagenemnda konstaterer at denne kontrakten utgjorde en ulovlig direkteanskaffelse.

Ved utmålingen av gebyrets størrelse blir det lagt en viss vekt på at også vinterdrift for Konnerud hadde vært utlyst, og at innklagede var under et visst tidspress siden behovet for veidrift måtte ordnes før vinteren.

Gebyret på 900 000 kroner utgjør ca. 7,8 prosent av kontraktens verdi.

Gebyr til Sund kommune
Sund kommune kunngjorde en avtale om utbedring av fylkesvei 202 til Televåg. Arbeidet gjaldt en veiparsell fra Spildepollen til Selstø. Etter at arbeidet var igangsatt bestilte Sund kommune også utbedring av veien fra Selstø til Nipen. Klagenemnda konstaterer at dette arbeidet utgjorde en ulovlig direkteanskaffelse.

Ved utmålingen av gebyrets størrelse blir det lagt vekt på at det var tale om en forsettelig overtredelse av kunngjøringsplikten. Klagenemnda legger imidlertid i formildende retning vekt på at det til en viss grad var forståelig at bestillingen av tilleggsarbeidene ble ansett som en praktisk hensiktsmessig ordning i den situasjonen som forelå.

Gebyret på 500 000 koner utgjør ca. 9 prosent av kontraktens verdi.