Statsbygg-gull i Houston

Det nyoppussede Norway House som huser det norske generalkonsulatet i Houston og Innovasjon Norge, får amerikansk sertifisering for gode miljøvalg.

Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) er et amerikanst system for miljøsertifisering av bygg. Systemetbenyttes også mer og mer internasjonalt. Det tar for seg alle sider ved miljøriktig bygging og gir sertifisering på nivåene sertifisert, sølv, gull og platina.

Houston - no problem
I Houston har kommunen som mål at alle egne bygg skal være sertifisert på sølvnivå. Statsbyggs bygg i Houston - Norway House - har tatt enda et steg opp og fått gull.

- Dette er dobbelt morsomt for oss, siden vi trodde at vi skulle få sølv, sier prosjektleder Grete H. Sætrang i utenlandsseksjonen i Statsbygg.

Mange tiltak
Blant miljøtiltakene ved bygget er effektiv bortledning av vann, parkering for el-biler, isolasjon, beplantning med lavt vannkonsum og gjenbruk av byggematerialer. I tillegg kommer energieffektiv drift, miljøvennlig kraftleverandør og kortreiste materialer. Resultatet er at bygget nå får et gullemblem på fasaden fra LEED.

- Dette viser at Norge handler i miljøpolitikken og at vi mener noe med miljøtiltakene våre, sier Sætrang.

Miljøvennlig
Statsbygg forvalter statens eiendommer i utlandet, og bestreber seg på å forvalte disse på en miljøvennlig måte. Siden år 2000 er det lagt om fra oljefyr til gass, fjernvarme eller jordvarme ved en rekke utenriksstasjoner i Europa. I land der forholdene ligger til rette for det, blir alltid solcelleanlegg for strøm, solfangere for varming og vann og tanker for oppsamling av regnvann vurdert.