Bransje på fisketur

Innovasjon er en vanskelig prosess. Noen ganger kan det synes å være så vanskelig at man ikke tar sjansen på å bli engasjert. Noen ganger oppdager jeg at andre likevel risikerte å bli smilt av, tape anseelse eller bruke penger på ideer som jeg lot ligge- og så lykkes de til en smule irritasjon hos oss andre.

Jan Eldegard

Prosjektleder byggutengrenser.no

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Anne Marit Bjørnflaten, AP

Johan Arnt Vatnan

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Petter Eiken, Skanska

Steinar Gullvåg, AP

Morten Christiansen, Teknobygg

Kyrre Olaf Johansen, Entra

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Sven Christian Ulvatne, BackeBygg

Steinar Gullvåg, Ap

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Trygve Magnus Slagsvold Vedum, SP

Øyvind Halleraker, Høyre

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Byggebransjen står overfor en slik utfordring nå. Spørsmålet er hvor mange som tar sjansen på å bli med og dele litt galskap, pågangsmot og håp om å bli med på noe nytt og stort? Jeg snakker om å bli med på en fisketur… koble byggebransje med havbruksnæring, bruke kompetanse fra våre stolte bygge- og anleggsprosjekter, utnytte alle de glødende medarbeiderne som vil videre og samtidig vise hele samfunnet hva vi kan få til.

Jeg snakker om fisk i betong. Hvordan kan vi bidra til at en viktig næring kan vokse seg enda større og mer konkurransedyktig- løftet fram av en unik betongkompetanse som i løpet av de siste tiårene allerede gjennom kompliserte betongkonstruksjoner for olje- og gassindustrien har sikret oss pensjonsinntekter og en sikker framtid for oss og barna.

Betongbransjen har med hjelp av Byggeindustrien og Per Helge Pedersen tatt et initiativ overfor havbruksnæringen som kan vise seg å være et av de viktigste innovative prosessene vi vil se dette tiåret. Hva er det disse personene har sett og hva er det du kan gå glipp av?

Den store ideen er å overføre entreprenørskap fra bygg til havbruk. For de fleste av oss er det som skjer i oppdrettsnæringen langs kysten kun et fjernt bilde av flytende mærer, måkeskrik og nyrike vestlendinger. I løpet av sommeren er vi likevel blitt oversvømt av avisartikler og nyhetsoppslag der havbruksnæringen er satt i fokus både med positivt og negativt fortegn. Rømt oppdrettsfisk, lakselus, medisinering- alt dette er for oss langt unna vårt daglige arbeid. Vi har også oppdaget hvor stor og viktig denne næringen er for landet vårt. Laksenæringen alene omsetter nærmere 1 million tonn til en førstehåndsverdi på nær 25 mrd kroner- en stor del av dette sikrer oss også gode eksportinntekter. Målet er jo selvfølgelig å videreutvikle denne næringen slik at vi i framtiden skal leve av det vi kan høste fra naturens side- og samtidig sikre en bærekraftig industri den dagen olje- og gassinntektene tar slutt.

Utfordringen vi kan ta er hvordan vi i bygge- og anleggsbransjen kan bidra til at produsert kvantum i havbruksnæringen dobles fra 1 til 2 millioner tonn per år? Det er dette vi ønsker å få dere med på. I denne prosessen er det en forutsetning at vi kjenner havbruksnæringens egne forutsetninger, begrensninger og målsetninger. Med dette som plattform kan vi drive innovative prosesser på tvers av fagdisipliner og næringer. Mange kan forhåpentligvis fortsatt huske hvordan pionerer gjorde forsøk med flytende oljefat og prøving og feiling av stabilitet- noe som noen år senere vokste fram som verdens største og mest kompliserte betongkonstruksjoner i form av de i verdenssammenheng unike Condeep-plattformene. Disse menneskene gjorde det ved å utnytte all tilgjengelig kompetanse men ikke uten å lytte, sette seg inn i andres fag og tenke sammen.

Nå skal vi gjøre det samme inn mot en annen næring, vi skal sørge for at neste generasjon oppdrettsanlegg kan være flytende og robuste men likevel lukkbare og med dette bidra til enda mer kontrollerbare produksjonsforhold. Havbruksnæringen tar utfordringene på alvor og jobber med mange ulike måter å løse problemene på, men vi i byggenæringen kan også være en del av løsningen. I samarbeid skal vi se på hvordan rømningstall for fisk kan reduseres, utnyttelse av fór kan økes, avfallsmengder til sjø kan redusere og hvordan kampen mot lakselus kan effektiviseres. Kanskje kan vi også komme fram til løsninger der vi kan ta bedre vare på den unge smolten slik at lønnsomheten i denne delen av industrien blir enda bedre.

Havbruksnæringens anlegg har allerede vokst til svære dimensjoner med mærer som er opp til 120 meter i diameter, 40 meter i dybde og inneholder 1000 tonn laks hver. Det er med andre ord konstruksjoner som virkelig utfordrer det marine byggmiljøet med behov for store pumpeanlegg, lagringstanker, avanserte sensorsystemer og oksygenanlegg for å holde bestander i live dersom uforutsette forhold oppstår rundt anleggene.

Hvordan skal vi klare dette? Ja det har vi bare noen ideer om til nå. Jeg håper i denne sammenheng at de dyktigste lederne i bygge- og betongbransjen sørger for at egen bedrift er til stede i Stavanger 20.oktober- da arrangerer Norsk Betongforening i samarbeid med Byggeindustrien og byggutengrenser.no en idesmie sammen med havbruksnæringen. Følg med på www.bygg.no og www.betong.net så kan du melde deg på.

Kom og bli med på en fisketur. Vi håper på god fangst men som alltid er resultatet avhengig av innsatsen, viljen og motet. Skitt fiske!