Byggematerialer og opplevelse av innemiljø

Norsk Treteknisk Institutt har undersøkt hvordan byggematerialer kan påvirke opplevd innemiljø.

Undersøkelsen fokuserer på personer utenfor bygnings¬tekniske fagmiljøer. Fire fokusgrupper sammensatt av personer med ulik etnisitet, kjønn og byggerelatert erfaring ble stilt spørsmål innenfor hovedkategoriene:

• Hva forbindes med naturlige byggematerialer?

• Hvilke bygningsmaterialer forbindes med godt innemiljø?

• Hvordan virker materialbruk inn på opplevelsen av innemiljøet i positiv og negativ forstand?

Resultatene viser at den største forskjellen mellom gruppene var kulturelt betinget. De som hadde erfaring med byggerelatert arbeid tenderte til å fokusere mer på materialenes tekniske egenskaper enn de som ikke hadde det. Menn var mest pragmatiske til miljøvern og etikk når det kom til varers opprinnelse og miljøegenskaper.

Tre som bygningsmateriale oppfattes stort sett positivt. For eksempel oppleves tregulv av de fleste som varme, komfortable og gir et solid inntrykk. Intervjuobjektene med opprinnelse utenfor Skandinavia var imidlertid skeptiske til den norske tradisjonen med tregulv i de fleste rom, da dette kunne være upraktisk på grunn av krav til renhold.

Tre oppfattes som et materiale som gir et godt og luftig innemiljø, og som har en lun og varm effekt. Mange kunne tenke seg å bruke trematerialer både i gulv, tak, vegger og møbler. Det ble lagt vekt på at det i de fleste tilfeller er gunstig å bruke flere typer byggematerialer og det bør etterstrebes å finne gode materialkombina¬sjoner. Bygningens anvendelse er retningsgivende for hva som oppfattes som riktig materiale innendørs. Det oppleves som naturlig å bruke trepaneler og tregulv i bolighus, mens for eksempel i bygårder kan det passe bedre med glatte vegger og parkettgulv. Det er også en utbredt oppfatning at innemiljø med mye bruk av tre lett kan oppfattes som “koselige”.

Offentlige bygg vurderes annerledes enn private hjem. Overdreven trebruk kan oppfattes som påtatt, og gi et falskt inntrykk av “koselighet”. De fleste er positive til trebruk i bygningsdetaljer - særlig detaljer man berører – som håndtak, rekkverk, møbler, o.l.

Form, farge, lukt og variasjon er viktig når man skal beskrive velværefølelsen i et rom. Rommet må ha kontraster, men likevel ha et helhetlig inntrykk. Å finne materialkombinasjoner som sikrer variasjon, men som likevel gir et helhetlig inntrykk, kan være en måte å fremme trebruk i innemiljøet.