Bygg flest får D

To måneder etter at energimerking ble obligatorisk ved salg og utleie, er 20.000 norske boliger energimerket. ”D” er den vanligste energikarakteren.

Nærmere 40.000 personer er registrerte brukere av energimerkesystemet på www.energimerking.no . Over 20.000 boliger har fått gyldig energiattest. I tillegg ligger det inne 9000 attester som ennå ikke fått status som formell energiattest.

Foreløpig tall for juli og august viser at 6000 boliger har fått energikarakteren D. 5000 boliger har fått E, mens 4500 må nøye seg med F. Nærmere 2000 boliger har fått den laveste karakteren, som er G.

- At de fleste havner i nedre halvdel av skalaen, er som forventet. Karakterskalaen skal holde i mange år, og vi vil at boligeierne skal ha noe å strekke seg mot. D er en god karakter for eldre hus, sier Birger Bergesen, seksjonssjef i NVE.

Litt over 1600 boliger, i første rekke nyere hus, har fått C. 200 boliger har B, mens bare 20 har fått beste karakter, A. De beste karakterene er forbeholdt passivhus, lavenergiboliger og andre bygninger der det er satt inn spesielle tiltak for å øke energieffektiviteten.