Kirker sikres bedre mot lyn

Landets 1620 kirker er magneter for lynnedslag. Nå skal de sikres bedre.

– Kirkene våre er utsatt for lynnedslag fordi de fleste ligger høyt og fritt i terrenget og har tårn, sier Ingrid Staurheim, fagansvarlig for sikring av kirkebygg i KA Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon.

Siden i fjor høst er alle landets kirker blitt inspisert. Hver fjerde kirke har ikke lynvernanlegg i det hele tatt, mens andre har mangelfulle anlegg.

De mest utsatte kirkene ligger i Agder, Telemark og på Østlandet. I 2005-2006 og 2009-2010 har alle lynvernanleggene i kirkene blitt kontrollert. I tillegg har 40 kirker fått statlige midler til nye lynvernanlegg.

Mange feil
Konsulentselskapet ÅF har vært teknisk sparringpartner for KA.

– De elektriske anleggene i norske kirker gir i seg selv grunn til bekymring. Anleggene er ofte ikke dimensjonert for moderne bruk og er derfor ekstra utsatt for overspenning, sier senioringeniør Geir Berge i ÅFs elektrodivisjon.

Han forteller at termofotografering har avdekket feil i mange elektriske tavler.

– For bygninger som treffes direkte av lyn kan det lede til brann, men overspenning kan ødelegge elektrisk utstyr og i sin tur kan føre til brann lenge etter at tordenværet har passert.

Storkontroll
Det er de kirkelige fellesrådene ved Kirkevergen som har ansvaret for å følge opp med tiltak når det avdekkes feil og mangler ved kirkene.

I høst vil rapporten om brannsikring av alle norske kirker bli presentert og oversendt kommunene.

– Dette er den grundigste kontrollen av norske kirker som noen sinne er gjennomført, sier Ingrid Staurheim i KA.

Selv om tre av fire kirker har lynvernanlegg, er det bare 22 prosent som har den beste formen for lynsikring, et Faraday-anlegg.

– Det er et maskenett som monteres på utsiden av kirken og fungerer som et beskyttende bur, med flere nedledere til jord, sier Geir Berge i ÅF.

De fleste kirker har kun en oppfangerstang med en nedleder til jord.

– Slike konstruksjoner er enkle og gir bare begrenset beskyttelse av kirkebygg, sier han..