Kart skal redusere snøskredulykker

I dag lanserer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) landsdekkende aktsomhetskart for snøskred. Kartene skal bidra til å redusere snøskredulykker i framtiden.

- Vi har utarbeidet kartene for at kommunene skal unngå å bygge i skredutsatt terreng, forklarer avdelingsdirektør Anne Britt Leifseth.

Når kommunen utarbeider arealplaner vil den enkelt se i aktsomhetskartet hvilke områder som kan være skredutsatt. Ønsker kommunen bygging i disse områdene må skredfaren undersøkes nøyere. På den måten unngår kommunene at det bygges i skredutsatt terreng.

Enkelt forklart er kartene laget ved at en datamodell har funnet alle helninger på fjellsider hvor snøskred i teorien kan utløses, samt områder som kan bli rammet av skred. Lokale forhold som for eksempel typiske værfenomener, skog og sikringstiltak er ikke tatt hensyn til i analysene. Det er blant annet slike forhold man skal vurdere i arealplanleggingen.

Tidligere er det laget aktsomhetskart for steinsprang, og det skal etter hvert også lages aktsomhetskart for jordskred. Kartene er utarbeidet av Norges geologiske undersøkelse (NGU) på oppdrag fra NVE.

Mer informasjon om aktsomhetskart snøskred finner du her