Gratulere med Bybanen

Nesten 45 år etter at trikken ble nedlagt i Bergen, åpner Bybanen. Den har hatt en trang fødsel – og generalprøven var alt annet enn god etter kollisjon og avsporing. Men vi tror dette er en fremtidsløsning for Bergen. Byggenæringen har stått på dag og natt for å få det store prosjektet ferdig. Vi er faktisk litt imponert over hva som man har skapt i den korte, men hektiske byggeperioden. Mye av arbeidet har pågått i områder med stor trafikk og på trange områder.

 

Vi tror at tilsvarende baner også bør komme i andre byer. En slik bane vil opplagt møte mange av de klimautfordringene mange byer har.

Vi minnes det som skjedde i Bergen i vinter da eksosen lå tett under de syv fjell. Bybanen tar 212 passasjerer – og får banen den regularitet vi håper, er det nok mange som nå lar bilen stå hjemme. For hver bil som står til sunnere blir lufta i Bergen. Til tider er det trafikk-kork – og parkeringsproblemene er betydelige.

Vår mann i Bergen – Ole Harald Dale – har laget flotte reportasjer om Bybanen. Vi har mye stoff fra åpningen på bygg.no.

Nå skal Bybanen forlenges til kjøpesenter-området Lagunen, men mange drømmer om den dagen den kan gå helt til flyplassen på Flesland.