Gjenåpnet Aulestad

Etter tre år med restaurering kunne Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad i Gausdal endelig åpne sine dører igjen lørdag.

Fakta om Bjørnstjerne Bjørnson

* Født 8. desember 1832 på Kvikne nord for Tynset.

* Dikter og samfunnsdebattant.

* Skrev teksten til Norges nasjonalsang, «Ja, vi elsker».

* Ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1903.

* Døde i Paris 26. april 1910.

Gjenåpningen av Aulestad er en av de tre offisielle markeringene under Bjørnson-året, i anledning av at det er 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Dronning Sonja og kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) var til stede under åpningen.

Kulturministeren mener ingen andre norske kunstnere har hatt større politisk betydning enn Bjørnstjerne Bjørnson. I sin tale la hun vekt på hans kamp for likestilling og hvordan han kombinerte nasjonal stolthet med et internasjonalt engasjement.

– Bjørnson var mangesidig. Han var politiker, dikter, dramatiker, forfatter og journalist. Han har hatt stor betydning for vår nasjonale utvikling, fastslo Huitfeldt.

Ågot Gammersvik, direktør for Maihaugen, som har ansvaret for Aulestad, mener det er viktig å minnes Bjørnstjerne Bjørnson.

– Han var en åndshøvding. Med sin enorme produksjon spilte han en svært viktig rolle i arbeidet med å skape nasjonen og i å få fram norske tradisjoner, sier hun.

På Aulestad finnes det 60.000 taler og kronikker og 30.000 brev etter Bjørnson.

Skjørt som papp

Sammen med sin kone Karoline kjøpte Bjørnson gården i 1875.

Aulestad ble museum i 1935, og er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. I 2000 ble det imidlertid konstatert omfattende råte- og setningsskader i bygningene. Et møysommelig restaureringsarbeid har pågått i tre år. 350 løpemeter med tømmer er skiftet ut. En og en tømmerstokk blitt tatt ut, restaurert og satt tilbake på plass.

Totalt er det brukt 50 millioner kroner på prosjektet.

– Det sier seg selv at det blir kostbart når bygningen er så gammel. Men bygningen har en stor kulturhistorisk betydning for landet, derfor er det riktig å bruke penger på dette, sier Anniken Huitfeldt til NTB.

Dronning Sonja ble svært imponert over restaureringsarbeidet.

– Det er en åpenbaring å se hva som er gjort her. Utrolig godt arbeid. Det er fint å minnes Bjørnsons ideelle tanker og moral som på denne måten blir synliggjort. Det betyr mye for Norges identitet, sa dronningen ifølge NRK.

Festforestilling

Åpningen av Aulestad ble fulgt av en festforestilling i Maihaugsalen lørdag kveld.

På scenen sto blant annet Edvard Hoem, Herborg Kråkevik, Shabana Rehman Gaarder, Inge Eidsvåg, Ine Hoem, Jo Fougner Skaansar, Espen Berg, Tom Remlov, Arnhild Vik, Morten Jostad, Ola Kvernberg og Ole Morten Vaagan.

17. mai skal NRK sende hele dagen fra Aulestad og Ågot Gammersvik lover mye aktivitet på museet framover.

Les mer om den store restaureringsjobben her (Byggeindustrien nr 1 - 2010)