Mange boligeiere tåler ikke renteoppgang

En av seks nordmenn har så høye boliglån at de ikke tåler en renteoppgang på inntil 2 prosentpoeng.

Det viser en undersøkelse SpareBank 1 har fått utført.

Det norske rentenivået er spådd å være lavt i lang tid framover, kanskje flere år på grunn av den økonomiske situasjonen i flere europeiske land. Likevel oppgir fire av ti nordmenn med boliglån at de er bekymret over renteutviklingen.

– Oppsiktsvekkende

Undersøkelsen Respons Analyse har foretatt blant 1.818 personer over hele Norge, gir interessante funn mener forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

– I dag krever bankene at nye lånekunder skal tåle en lånerente som er 5-6 prosentpoeng høyere enn i dag. Undersøkelsen viser at flere enn 1 av 6 av dem som allerede har boliglån ikke vil tåle så høye renter. Det er oppsiktsvekkende mange og betyr at de kanskje ikke ville fått boliglån om de hadde søkt om det i dag, sier Gundersen.

I dag krever mange banker at låntakerne skal være i stand til å håndtere en rente opp mot 10 prosent. 18,5 prosent av de spurte i undersøkelsen sier de ikke vil greie å betjene gjelden med så høy rente.

Blir godt vant

Problemet med store grupper låntakere som venner seg til et midlertidig svært lavt rentenivå er også at de har høyere forbruk enn andre. Derfor vil de også slite mest med økonomien når rentene går opp.

– Når så pass mange likevel bekymrer seg, kan det være et tegn på at mange i ferd med å venne seg til de unormalt lave rentene vi har i dag. Disse vil få problemer med å legge om privatøkonomien når rentene etter hvert går opp, sier Gundersen videre.