ESA gransker salg av militærleir

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, skal granske om Våler kommune gjorde noen feil da store deler av Haslemoen leir ble solgt til private for 4 millioner kroner.

 

Våler kommune kjøpte Haslemoen leir av Forsvaret for 46 millioner kroner. Deretter delte de opp eiendommen, og en del av den, inkludert 29 bygninger, ble solgt videre til et privat selskap for 4 millioner kroner, skriver Aftenposten. Kjøperen, Haslemoen AS, driver i dag asylmottak i den nedlagte leiren.

Mot rådmannens forslag valgte kommunestyret å selge eiendommen uten å hente inn en uavhengig takst eller legge salget ut på anbud, slik ESA anbefaler. Overvåkingsorganet er derfor i tvil om 4 millioner kroner er riktig markedsverdi på eiendommen og mener et salg til den prisen kan utgjøre en ulovlig subsidiering.

Haslemoen As mener derimot at prisen kan ha vært for høy.

– Mange av bygningene vi har kjøpt er i veldig dårlig forfatning, sier arbeidende styreleder Anders Heltzen. Han sier driftsutgiftene ligger på rundt 5 millioner kroner i året, og at beliggenheten gjør det vanskelig å skaffe leietakere.

I kommunen har det også vært bråk omkring ordfører Kjell Konteruds (Ap) mulige dobbeltrolle knyttet til Haslemoen. Sammen med blant andre en tidligere varaordfører og to ansatte i kommunen eide han et selskap som hadde næringsinteresser i den nedlagte militærleiren. Selskapet er nedlagt, og arbeidsplasser og inntekter som ble forespeilet i en presentasjon for innbyggerne har uteblitt.