Full gjennomgang i regjeringen

Regjeringen skal mandag ha en full gjennomgang av situasjonen som har oppstått på grunn av vulkanutbruddet på Island, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

De departementene som er mest berørt vil gi sine orienteringer. I tillegg til samferdsel og helse som så langt har vært mest involvert, vil nå næringsdepartementet og Fiskeridepartementet være sentrale, sier Stoltenberg til NTB.

– Selv om jeg ikke har vært hjemme har jeg hatt løpende kontakt med statsrådene om situasjonen helt siden torsdag i forrige uke, sier Stoltenberg.

Ifølge statsministeren har alt fungert etter planen så langt. Da kriseberedskapen ble satt i verk på torsdag, betydde det at informasjonsutveksling og møter mellom embetsmenn i departementene foregår nærmest kontinuerlig. I tillegg blir jo statlige etater sterkt engasjert.

«Håndterbart»

– Tilbakemeldingene jeg så langt har fått fra næringslivet er at situasjonen til nå har vært håndterbar, sier Stoltenberg. Samtidig opplyser han at regjeringen til nå har drøftet mulige tiltak basert på to scenarioer. Det ene er at askeskyen og problemene den skaper vil være over på noen dager.

Det andre og langt mer alvorlige scenarioet er at dette blir langvarig.

– Vi har fått gode faglige råd og hatt nær kontakt på fagnivå med andre europeiske land. Innenfor helsesektoren har det også vært god kontakt med Sverige med tanke på å løse ambulanseproblemer på tvers av grensen. Og så langt har selvsagt liv og helse vært det mest sentrale. Men blir flystoppen langvarig, vil økonomiske og samfunnsmessige forhold kreve større oppmerksomhet i tillegg, sier statsministeren.

Ikke politisk kontakt

Stoltenberg sier at han på sin reise hjem fra USA hadde kontakt med den islandske statsministeren, men at det for øvrig ikke har vært noen kontakt mellom Norge og andre land på politisk nivå.

– Derimot har fagfolkene i etatene hatt en god og løpende kontakt med sine kolleger i andre land, og det har så langt vært det viktigste, sier statsministeren.

Han bekrefter at dersom regjeringen beslutter noe mandag vil det omgående bli redegjort for, men føyer til:

– Norsk planlegging bygger på det prinsipp at de som har ansvar under normale forhold også skal ha det når situasjonen blir unormal. Slik fungerer det best.