Streikefaren ikke over

Frontfagene er i havn med sine lønnsforhandlinger, men streikefaren er slett ikke over av den grunn. Tøffe meklinger står i kø hos Riksmeklingsmannen.

Allerede mandag kveld er det duket for innspurt i lønnsoppgjøret for ansatte i hotell- og restaurantbransjen samt byggfagene. Fellesforbundet har varslet at vel 6.100 medlemmer i 747 reiselivsbedrifter vil bli tatt ut i streik fra tirsdag dersom meklingen ikke fører fram. I byggfagene vil over 16.000 arbeidstakere streike fra tirsdag dersom meklingen bryter sammen.

Senere i uka knyttes det særlig spenning til lønnsoppgjøret for buss- og lastebilsjåfører. Om lag 1.700 sjåfører over hele landet er klare til å streike fra torsdag dersom partene ikke kommer til enighet. Meklingsfristen er satt til midnatt onsdag.

Forhandlingene for 7.235 arbeidstakere i byggeindustrien gjenopptas tirsdag etter å ha tatt en pause under meklingen i frontfagene. Det er satt av to dager til forhandlinger. Dato for meklingsstart er ikke avtalt.

Lavlønnsstreiker

Kilder NTB har snakket med vurderer streikefaren som moderat i privat sektor etter at Fellesforbundet og Norsk Industri søndag formiddag kom til enighet i frontfagoppgjøret. Men muligheten for en streik blant lavlønnsgruppene i privat sektor er fremdeles til stede, anføres det.

I første rekke gjelder dette hotell- og restaurant, renhold, vakttjenester og transport.

– Det er ikke usannsynlig at vi får lavlønnsstreiker, men det er ikke godt å si hvor de eventuelt kommer, sa Fafo-forsker Torgeir Stokke til NTB før helgen.

Forhandlingene i stat og kommune startet i forrige uke, og særlig innenfor kommunesektoren vurderes streikefaren som høy.

– Når forventningene er så høye som de er til lavlønn, likelønn og lærerlønn, skulle det ikke forundre meg om vi får streikende i kommunal sektor, anfører Stokke.

Forhandlingsfristen i stat og kommune er satt til 1. mai, men de fleste forventer at det meste av måneden vil gå med til mekling.

Sykehusene

Tirsdag innledes forhandlingene for de ansatte i Spekter-virksomheter som ikke omfatter busselskaper og helseforetak. Særlig tøffe ventes lønnsforhandlingene for de sykehusansatte å bli, ikke minst på grunn av likelønnskravene fra arbeidstakerorganisasjonene.

Sykehusoppgjøret starter først når statsoppgjøret er i havn. Administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter mener staten er et frontfag nr. 2, og viser til at kommunene, sykehusene og mange private bedrifter bruker statsoppgjøret som rettesnor.

– Fellesforbundet er seg bevisst at det tilhører et frontfag. Det bør organisasjonene i staten også være, sier Haukaas til Dagens Næringsliv. Han har liten tro på at regjeringen vil sette av ekstra midler til likelønn, utover rammen på ca. 3 prosent som frontfagoppgjøret ga.

– Det er underlig at organisasjonene har forventninger om en likelønnspott, sier han til DN.

Unio-leder Anders Folkestad gjorde det søndag klart overfor NTB at frontfagenes likelønnspott på 50 øre timen ikke er tilstrekkelig for offentlig sektor.