SV: Bør avvikle oljevirksomhet på norsk sokkel

SVs miljøpolitiske talsperson, Snorre Valen, ønsker at regjeringen legger en plan for utfasing av oljeutvinning i sin varslede oljemelding.

 

– Vi bør avvikle oljevirksomheten på norsk sokkel og la oljen ligge på havbunnen til glede for kommende generasjoner, sier SV-representanten fra Sør-Trøndelag.

15. april legges fagrapportene for Forvaltningsplanen fram. Disse vil kunne gi et anslag av mengde olje og gass som finnes utenfor Lofoten og Vesterålen, og vil fortelle mer om sårbarheten til disse områdene, men vil ikke kunne gi svar på hvordan Norge skal klare seg når siste oljedråpe er tappet.

En framtid uten olje

Det er slike svar Valen etterlyser. Svar på når skal vi være uavhengige av olje, hvordan skal det skje, og hvilke nye arbeidsplasser som kan skapes.

– Oljen har gjort oss late. Norge må kaste oljesløret som hindrer oss i å se andre muligheter for verdiskaping enn olje, sier Snorre Valen.

Den rødgrønne regjeringen har lovet å legge fram en petroleumsmelding i 2010.

– Oljelobbyen vil ha oss til å tro at alt annet enn olje ikke er ordentlige verdier. Dette er et angrep på industrien, på turismen, og på fiskerinæringa, mener Valen.

– Historieløs kobling

Valen kaller koblingen som ofte gjøres mellom oljeproduksjon og velferd, for historieløs og usolidarisk. Han peker på at solidaritet, omfordeling, gratis helsestell og skole er politiske prinsipper som ikke avhenger av olje, men av politiske valg.

– Når vi glemmer at land som Sverige og Danmark har bygd solidariske samfunn uten våre oljeverdier, er det fordi oljesløret tildekker utsynet vårt, sier Valen.

Han mener at oljeutvinningen må ta slutt, og det før vi er tomme for olje.