Saab ruller igjen

Samlebåndet ved Saabs fabrikk i Trollhättan ruller igjen, en måned etter at selskapet ble solgt til nederlandske Spyker.

– Fabrikken har vært som en kirkegård. I dag er det som det skal være. Produksjonen er i gang igjen og ansiktene er lykkelige, sier Saabs nye eier, Spykers nederlandske sjef Victor Muller.

Produksjonen ved fabrikken i Trollhättan ble stanset i slutten av januar da det så ut til at daværende eier General Motors (GM) kom til å legge ned Saab. Spyker kom som en reddende engel.

Linda Wallin er en av dem som har fått tilbake jobben hun mistet sist høst, og 34-åringen var mandag med på å bygge bilen som rullet ut av samlebåndet med nummer 001 klistret på panseret.

– Det var en ære, men også veldig nervøst. Man vil jo bygge riktig, sier hun etter å ha festet en gummilist.

Saab-sjefen Jan Åke Jonsson var også på plass ved samlebåndet i Trollhättan, men var noe mer reservert enn Muller.

– Victor Muller er kanskje mer optimistisk, medga Jonsson.

De neste ti dagene skal de to Saab-sjefene innom hele ti land i et forsøk på å overbevise flere om det svenske bilmerkets fortreffelighet.

– Vi skal gi dem vårt evangelium, sier Muller.

Om Saab-oppkjøpet blir god butikk for de lille nederlandske sportsbilprodusenten Spyker, gjenstår å se. Først neste år regner Muller med å gå i pluss.

– Vi bryter nullpunktet i andre halvdel av 2011, sier Jonsson.

Spyker håper å selge drøyt 50.000 Saaber i år og har alt bestillinger på 4.500 biler i ordrebøkene. 2.500 biler skal om kort tid skipes til forhandlere i USA.