- Det offentlige må bli en pådriver

Skanska-sjef Petter Eiken mener det offentlige bør bli en bedre pådriver i kampen for å få ned energibruken i bygg. (Se video)

Under andre dag på Byggedagene satte Eiken fokus på at entreprenørene har løsninger og er villig til å bygge miljø- og energivennlig. Han er derimot ikke så imponert av hva det offentlige gjør for å sette fokus på dette.

- Etter min oppfatning bruker ikke offentlige kunder sin innflytelse. Det er synd det ikke er flere forbildeprosjekter som flytter frontene. Kompetansen er tilstede, og det skjer en rask utvikling på produktsiden. Tror næringen er villig til å ta i bruk den teknologien, dog i små steg.

- Det er etterspørselen vi må gjøre noe med. Enkleste er hvis offentlig sektor tar noen ordentlige steg. Gjør noe aktivt med sitt eget agerende, legger han til.

Eiken tror nøkkelutfordring er å skape kjøpsmønstre som stimulerer til innovasjon i en fragmentert næring. Han forteller at en Skanska-undersøkelse for første gang viser at kundene er villige til å betale litt mer for å få mer energieffektive bygg.