Vil bremse bankenes utlån til bolig

Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo er bekymret for den sterke boligprisveksten og vil derfor bremse bankenes utlån til bolig.

«Norge har igjen sterkt stigende boligpriser og långiverne fullfinansierer i større grad kundens kjøp», heter det videre i rapporten.

Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo sier til Dagens Næringsliv at det er for lett å få lån til bolig i dag. Han vil hindre en reprise av utviklingen som herjet på boligmarkedet i 2008. Høsten 2008 grep en kollektiv frykt seg blant folket og skremte dem fra boligmarkedet. Renten hadde samtidig passert 7 prosent og var på vei oppover, i tillegg til at finanskrisen begynte å slå inn.

– Veldig mange følte åpenbart at en var i en sårbar situasjon. Nå har vi igjen en situasjon hvor boligprisene stiger betydelig. De tallene som ble offentliggjort mandag, viser at boligprisene er 13 prosent høyere enn for ett år siden, og husholdningenes gjeld øker med rundt 7 prosent. Så det er grunn til å forsøke å bremse dette litt, sier Aamo.

De nye retningslinjene for bankenes utlånspraksis vil legges fram av tilsynet i et rundskriv i begynnelsen av mars.