Sjekk vannet før du kjøper

Eiendomstvister knyttet til kjøp og salg av bolig dreier seg ofte om bad, rør og røropplegg, men med enkle grep kan du sjekke mye før du kjøper.

Sjekkliste for VVS ved huskjøp

1.Er det tilstrekkelig fall mot sluk?

2.Er overgang mot sluk skikkelig tett?

3.Er det utett eller manglende membran i våtsone?

4.Er vanntrykket jevnt og tilstrekkelig?

5.Står varmtvannsberederen i rom med sluk/kan vann fra sikkerhetsventilen renne til sluk?

6.Er det sprekker i fliser eller fuger i våtsoner?

7.Er sluk tilgjengelig for rensing og vedlikehold?

8.Er fuger i overgang mellom gulv og vegg skikkelig tettet i våtrom?

9.Har kobberrør tydelig irr?

10.Kan røropplegg i nyere boliger dokumenteres?

Helst bør du ha med en fagmann på visning, men er du bevisst hva du ser etter, kan du avdekke mye på egenhånd, mener Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS. (NRL)

Rør og sanitæranlegg i en bolig består av åpne og skjulte installasjoner. Åpne installasjoner er rør, utstyr og armaturer som du kan se og kjenne på. Skjulte installasjoner er rør i gulv, tak og vegger. Naturlig nok er det enklere å vurdere tilstanden til åpne enn skjulte installasjoner.

Det var først på 70-tallet at det ble vanlig å legge røropplegg skjult. Regler og byggeforskrifter for hvordan skjulte installasjoner skal være er endret flere ganger siden den gangen. Blant annet kom det på slutten av 90-tallet regler som forbød å skjule skjøter og avgreininger. I dag skal alle skjulte installasjoner være vannsikrede og utskiftbare. Det vil si at systemene skal ha rør i rør. Å sette seg inn i regler og forskrifter blir for mye for de fleste. Er du litt oppmerksom kan du likevel avdekke om kvaliteten på husets VVS-anlegg ikke er fult så god som man kan få inntrykk av ved første øyekast.

Dette bør du være oppmerksom på under visning

Vanninstallasjoner
Synlige rør med stor godstykkelse som ble brukt i eldre boliger, er i all hovedsak installasjoner som har vist seg svært holdbare. Det er få lekkasjer i dag som tilskrives denne typen installasjoner. Irr på kobberrør kan imidlertid tyde på lekkasje.

Vær også obs på vanntrykket. Er dette jevnt og godt i hele huset? Hvis ikke, kan det tyde på at vann er på avveie. Står vanntilkoblet utstyr i rom uten sluk? I så fall skal automatisk stengeventil være montert for å unngå vannskader.

Nyere røranlegg bør kunne dokumenteres gjennom kontrollskjema og foto. Spør etter DDV-dokument! Dette skal gi deg en oversikt over produkter og deler som er levert samt informasjon og veiledning i forhold til vedlikehold. Oppstår det lekkasje gir dokumentet nyttig informasjon om hvor skjulte rør er lagt.

Avløp
De største problemene knyttet til avløp, oppstår i forbindelse med sluk og vannlåser. Spesielt er det viktig at sluket er tilpasset gulvbelegg og membran. Det bør være enkelt å få renset slukene. Er sluket delvis tett, samler det seg fort opp vann som kan trenge gjennom sluk og membran. Dette gjelder spesielt i tilfeller der arbeidet ikke er helt riktig utført.

Gamle støpejernsrør som ses i eldre hus er som regel holdbare og robuste, men i perioder ble også tynnveggede rør av dårlig kvalitet benyttet. For å vurdere kvaliteten på eldre støpejernsrør, bør man være oppmerksom på eventuelle rustflekker ved skjøter.

Generelt bør man sjekke sluk ved å se etter om det er tilpasset membrantetting.

Vær oppmerksom på roser i tak under sluk. Det tyder på lekkasje i gulvet over. Støy fra avløpsrørene kan også være et varsel om at disse er i dårlig stand. Går avløpsrørene gjennom brannskiller? I så fall skal det være forskriftsmessig tettet rundt disse. Ta en kikk i underskapene på kjøkkenet for å sjekke vannlåsen og at bunnen i skapet ikke bærer preg av fukt.