Politikkens muligheter

Som stortingsrepresentant fra Hedmark, et skogsfylke med rike tradisjoner i byggenæringa, så vet jeg hvilken enestående betydning denne bransjen har for sysselsetting og verdiskapning.

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Magnus Slagsvold Vedum er Representant nr. 45 for Hedmark 2009-2013 medlem i utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Vedum er parlamentarisk leder i Senterpartiets stortingsgruppe. Han er medlem i Stortingets valgkomitee, medlem i den utvidede utenriks- og forsvarskomité, medlem i Stortingets Europautvalge og medlem i Stortingets delegasjon for forbindelser med Europaparlamentet.

Andre gjestekommentatorer

Jon Erik Lunøe, Selvaagbygg

Kyrre Olaf Johansen – Entra

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Ole Wiig, NSW

Morten Christensen, Teknobygg

Johan Arnt Vatnan

Bård Hoksrud, FrP

Frode Nilsen, LNS

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Sven Christian Ulvatne, BackeGruppen

Steinar Gullvåg, Ap

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Petter Eiken, Skanska

Terje R. Venold, Veidekkei

Øyvind Halleraker, Høyre

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Martin Mæland, OBOS

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Mitt lokalsamfunn er intet unntak i så måte; sjøl vokste jeg opp ved sida av tre bedrifter i byggenæringen. Tre bedrifter som har vært helt avgjørende for sysselsetningen her.

Knapt noen bransje kjenner vel konjunktursvingninger så raskt på kroppen som byggebransjen. Og 2009 var et tøft år; byggenæringa opplevde et fall på nær 25 prosent sammenliknet med 2008. Men med et nytt kalenderår kan det likevel være klokt å ta et steg tilbake, og minnes ståa slik den var for et år siden. Det er en mager trøst for de som har mistet jobben eller er permitert, men vi skal huske at det kunne gått enda verre. I januar 2009 la Regjeringen fram tiltakspakka. Ifølge BNLs egne beregninger, hjalp tiltakspakka å trygge 20 – 25.000 arbeidsplasser i byggenæringens verdikjede. Det er utrykk for at politiske grep virker. Tross alt.

Om et drøyt halvår, 1.juli, skal også ekspertgruppen for energieffektivisering i bygg legge frasin rapport. Gruppen, nedsatt av Sp-leder Liv Signe Navarsete, skal skissere hvordan bolig- og byggesektoren kan bidra til et karbonnøytralt samfunn i framtida. Forslag til hvordan vi kan redusere energibruken i nye og eksisterende bygg skal etter planen resultere i at forskrifter og regler endres. Målet er mer bruk av vannbåren varme basert på fornybar energi og mindre bruk av elektrisitet og olje til oppvarming. Ikke minst vil dette potensielt kunne gi store, framtidige muligheter for byggebransjen. Det kinesiske tegnet for krise skal visstnok ha en dobbel betydning. ”Fare”—og ”mulighet”. Jeg håper 2010 blir et år i håpet, og mulighetenes navn for byggenæringen.