Færre vil kjøpe hytte

Folk flest tror ikke prisen på hytter vil øke med det første, og det er færre som vurderer å kjøpe enn for ett år siden, viser en undersøkelse. Ekspertene tror interessen er på vei opp.

Åtte av ti vurderer det nå som mindre sannsynlig enn for 12 måneder siden at de vil kjøpe hytte det kommende året, ifølge undersøkelsen Sentio har gjort for Fokus Bank.

Bare syv prosent sier at kjøp av hytte er mer sannsynlig.

– Med finanskrisen og dystre spådommer friskt i minne, er det ikke så rart at mange vil tenke seg godt om før de gjør en så stor investering, sier forbrukerøkonom Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Han tror forventninger om økte renter og noe høyere arbeidsledighet forsterker tilbakeholdenheten.

– Samtidig er det mye som nå peker i riktig retning, noe oppgangen på verdens børser er en god indikasjon på. Når optimismen får bedre fotfeste vil trolig også interessen for fritidseiendom ta seg opp igjen, sier Brøske.

Foretrekker sjøen

Folk har minst tro på prisvekst for hytter i innlandet, viser undersøkelsen. 78 prosent tror prisen på slike hytter vil bli uendret eller synke det neste året.

For fjellhytter tror 67 prosent på flatt marked eller prisnedgang.

Bare for fritidseiendommer ved sjøen er det et knapt flertall på 56 prosent som tror prisene vil stige. 34 prosent tror de vil stå stille, mens ti prosent regner med nedgang.

– Svarene følger i stor grad populariteten for ulike typer beliggenhet. Nær halvparten av de spurte ville foretrekke sjøhytte hvis de skulle kjøpe. To av ti vil til fjells, mens bare fire prosent svarer innlandet. Til sammenligning vil 12 prosent ha hytte i utlandet, sier Rolf Jarle Brøske i Fokus Bank.

Selektive kjøpere

Også eiendomsmeglerne tror folks avventende holdning til hyttekjøp vil snu.

– Men vi merker godt at kjøperne er selektive. De vet hva de vil ha og hva de ikke vil ha, så prisutviklingen innen fritidseiendom kan bli ujevn ut fra beliggenhet, type og standard, sier administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen, som er en av landets største meglerkjeder.

Krogsveen tror prisen på eiendom generelt vil øke det neste året.

– For fritidseiendom vil pilene kunne sprike mer enn for bolig. Folk har sett at det ikke finnes noen garanti for at verdiene bare vil øke. Ikke minst gjelder det leilighetskomplekser på fjellet, der det også har vært en viss overkapasitet det siste året, sier Leif J. Laugen.

Han viser til at den attraktive kysten er begrenset, noe som trolig vil holde prisene bedre opp der selv i tider med store svingninger

– Sjøeiendommer med god beliggenhet viser seg ofte mer robuste i et urolig marked, sier Laugen.