Haitis hovedstad lagt i grus etter voldsomt jordskjelv

Haitis overbefolkede hovedstad Port-au-Prince ble lagt i grus etter et voldsomt jordskjelv tirsdag. Det fryktes at tusener av mennesker har mistet livet.

Tusener av mennesker vandrer rundt i kaoset i den mørklagte byen, mens andre graver fortvilet med sine egne hender etter døde og savnede i ruinene.

Mange steder har det brutt ut branner, mange steder ligger det lik i gatene, og øyenvitner i Petionville i åsene utenfor byen melder at skrik og rop stiger opp fra den ødelagte byen nedenfor i mørket..

Det blir først når dagslyset kommer onsdag at myndighetene og hjelpeorganisasjonene får full oversikt over ødeleggelsene etter skjelvet som hadde en styrke på 7 og ble etterfulgt av minst 24 etterskjelv på mer enn 4,5.

Haitis ambassadør i Washington, Raymond Alcide Joseph, appellerer om hjelp fra verdenssamfunnet og sier at Haiti er rammet av en enorm katastrofe.

Alle kommunikasjoner er nede etter skjelvet, og det er vanskelig å få informasjon. Men bilder som er begynt å dukke opp på Facebook, tyder på omfattende materielle skader. Nyhetsbyrået APs fotografer sier at byen for en stor del ligger i grus.

Tusener av døde

AP melder ifølge NRK at det er frykt for at tusener av mennesker har mistet livet i det lutfattige landet etter skjelvet som hadde sitt episenter rett utenfor hovedstaden Port-au-Prince, og som er det kraftigste i historisk tid i det karibiske området.

Mange større kontorbygninger, forretninger og luksushotellet Montana er lagt i grus i Port-au-Prince, og både presidentpalasset, nasjonalforsamlingen, katedralen og en rekke andre offentlige bygninger i Port-au-Prince har falt sammen.

Men president Rene Preval og hans familie var ikke i det historiske, skinnende hvite palasset og er i live, sier Joseph etter å ha vært i kontakt med Prevals kone.

Mange omkomne og panikkslagne mennesker ligger under bygninger som har rast sammen i Port-au-Prince, en by på 2 millioner mennesker som bor i spinkle hus i bratte åssider og i vidstrakte slumområder.

Ifølge CNN melder AP at et sykehus har rast sammen og at en amerikansk diplomat har sett hele bygninger kollapse ned i kløfter. Han fortalte at hele byen ble dekket av en tjukk ugjennomtrengelig støvsky etter skjelvet.

FN-hovedkvarter i grus

Et fem etasjer høyt bygg i hovedkvarteret til FNs fredsbevarende styrker raste sammen i skjelvet, og mange av personalet er savnet. En lokalt ansatt sier at mange døde og skadde ligger under ruinene.

I New York bekrefter FN-talsmann Martin Nesirky at hovedkvarteret i Port-au-Prince har fått store skader. Til vanlig arbeider 200-250 mennesker i bygget.

Fordi plyndring allerede er i gang i den lutfattige byen, har FN måttet sette ut soldater som vakter mens det letes etter overlevende.

Med sine 9.000 soldater og politifolk skulle FN spille en viktig rolle i hjelpearbeidet, men de har nok med seg selv foreløpig.

Styrken ledes av Brasil, og de andre kommer fra en rekke land, særlig Latin-Amerika og Asia. I Brasil er det frykt for skjebnen til de 1.200 brasilianerne.

Verdensbanken opplyser at også deres kontorer har styrtet sammen, men at alle deres ansatte er i sikkerhet.

En lokal journalist, Joseph Guyler Delva, sier han har sett mange omkomne.

– Alt begynte å riste, folk skrek, hus begynte å kollapse – det er totalt kaos, sa han og la til at han hadde sett mange omkomne og skadde under ruinene av bygningene som sperret gatene.

Raser ut i jordskred

Jordskred har ført til at bygninger og hus som er bygd nærmest oppå hverandre oppover åssidene, har rast ned i det svært kuperte terrenget.

Skjelvet fant sted like før klokka 17 lokal tid og hadde sitt episenter ved byen Carrefour, rundt 16 kilometer sørvest for Port-au-Prince. Folk løp ut i gatene i panikk mens hus raste sammen rundt dem.

Frank Williams i World Vision sier til CNN at det var panikk og mye skriking i gatene, og at han så murer og hus som raste sammen og sperret gatene.

Ambassadøren sier han har snakket med presidentrådgiver Fritz Longchamp som fortalte at han måtte gå ut av bilen sin fordi hus rundt ham styrtet sammen og at han måtte fortsette til fots.

Mørkt og uten telefon

Ian Rogers i Redd Barna melder at de fleste gater og veier er sperret, og at det er umulig å ta seg fram med annet enn motorsykler. Han sier det er farlig å kjøre fordi veier kan skli ut i kløfter, og også på grunn av faren for væpnede plyndringsgjenger.

Hjelpearbeidet er sterkt hemmet av at det ble mørkt kort etter at skjelvet fant sted, og strømmen har gått i hele byen. I den velstående forstaden Petionville sier øyenvitner at de ikke har sett verken politi eller redningskjøretøy

Både fastlinjer og mobilnettverket er nede, og det er derfor vanskelig å få informasjon. Mye kontakt med utenverdenen foregår via satellittelefon og internett, som facebook, twitter og skype. Røde Kors har fått kontakt med sine folk over radio.

USAid og hjelpeorganisasjoner planlegger hjelpeaksjoner. Røde Kors flyr inn nødhjelp fra Panama til flyplassen, som skal være operativ.

President Barack Obama har gitt ordre om å forberede en større hjelpeoperasjon, og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner sier at Frankrike gjør klar katastrofehjelp til Haiti.

Svært kraftig

Et skjelv med en styrke på 7 kan resultere i katastrofale skader. Etterskjelvene er like farlige, siden bygninger som er svekket av hovedskjelvet, kan kollapse.

Skjelvet var svært grunt, noe som gjør at skadene blir enda større enn om det hadde ligget dypere, sier jordskjelveksperten Chad Myers til CNN.

Et tsunamivarsel for kystområdene rundt Det karibiske hav, spesielt Den dominikanske republikk, Cuba og Bahamas, er trukket tilbake.

Skjelvet kunne kjennes i hele regionen, på USAs Guantanamo-base på Cuba, i Den dominikanske republikk, på Jamaica og helt til Venezuela.

Haiti er det fattigste landet på den vestlige halvkule. Landet deler øya Hispaniola med Den dominikanske republikk og er de siste årene rammet av både naturkatastrofer politisk uro. I 2008 ble landet utsatt for fire kraftige orkaner på rad som kostet 800 mennesker livet. (©NTB)