Fjernvarme hindrer lavenergiutbygging

Bergen og Omegn Boligbygglag (BOB) har valgt å stanse bygging av nye lavenergiboliger i Bergen.

Prosjektsjef Ole Herbrand Kleppe i BOB sier at tvungen bruk av radiatorer i lavenergiboliger øker prisen på en leilighet med 40.000 kroner.

– Det er like mye som det koster for ekstra isolasjon og vinduer med lav U-verdi som trengs i en lavenergibolig.

Ikke dispensasjon

Tidligere i år var det innflytting i de 41 leilighetene i Ternen borettslag som BOB har bygget i Damsgårdssundet i Bergen. Disse leilighetene har et beregnet energiforbruk på 90 kWh/m2 per år. Det lave energiforbruket skyldes at det er 25 cm isolasjon i veggene, 40 cm i taket, at byggene er tette og at alle vinduene har en U-verdi på 0,7. BOB søkte Bergen kommune om dispensasjon fra gjeldende regelverk for å slippe å montere radiatorer i leilighetene, men fikk avslag.

– Å bruke fjernvarme til varmt tappevann er bra, men ikke til romoppvarming i lavenergiboliger. Vi jobbet mot både politisk ledelse og administrasjonen, men kommunen var ganske klar på at vi måtte forholde oss til forskriftene. Vi fikk inntrykk av at dersom vi fikk dispensasjon kunne det true utbyggingen av fjernvarme, både i Bergen og andre steder i landet, sier Kleppe.

Ikke økonomisk forsvarlig

– Radiatorer krever at vi må montere egne rør på egne kurser, samt egen varmesløyfe i gulvet på badene. Totalt kostet radiatorer og røropplegg 40.000 kroner per leilighet ut til kunde. Vi mener at lavenergi kombinert med fjernvarme ikke kan forsvares økonomisk. Ifølge Kleppe kunne romoppvarmingsbehovet i leilighetene i Ternen enkelt vært løst med en panelovn til noen hundre kroner.

– I våre lavenergiboliger utgjør varmt tappevann 72 prosent av den energien som fjernvarme kan gi. Kun 28 prosent av fjernvarmen brukes til romoppvarming. Tappevannet kan varmes opp via en varmeveksler og varmtvannstank i kjelleren. Brukt slik er fjernvarme gunstig i lavenergiprosjekter.

Kleppe mener fjernvarme ikke er konkurransedyktig til romoppvarming.

– En lavenergileilighet på 75 kvadratmeter vil ha et energibehov på cirka 1.100-1.200 kWh årlig til romoppvarming. Med en kostnad på 40.000 kroner vil det si at anleggskostnaden nesten tilsvarer 40 års oppvarming med elektrisk strøm. Da har vi ikke regnet med kostnader til drift av radiatoranlegget.

Dropper lavenergi

BOB skal snart i gang med bygging av fire nye prosjekter med til sammen 131 leiligheter og noe næringsareal ved Damsgårdssundet. Kleppe sier at BOB har valgt å bygge disse leilighetene på tradisjonell måte, siden man må legge inn radiatorer med egne rørsystem.

– Jeg mener dette er å rygge inn i fremtiden. Hadde vi bygget lavenergiboliger og ikke hatt radiatorer ville det betydd at fjernvarmeleverandøren BKK Varme ville hatt litt lavere leveranser. Samtidig ville fremtidig energiforbruk i byggene kunne blitt redusert med 40 prosent. Samfunnsnyttig ville det betydd mye. Fjernvarme ville blitt frigjort til andre bygg som trenger det i mye større grad og våre kunder ville fått lavenergiboliger. I dag er det dessuten mangel på boss til forbrenningsanlegget der fjernvarmen produseres.

Lisbeth Iversen, byråd for byutvikling, næring og klima, sier at det ikke er aktuelt å frita lavenergiprosjekter for tilknytning til fjernvarmenettet.

– Utbyggere kan ta kontakt når prosjekter detaljprosjekteres, men i utgangspunktet har vi et vedtak om prosjekter skal ha tilknytning til fjernvarme. Det er viktig at fjernvarmeutbyggingen har økonomiske bæreevne. Det kan bli endringer i kravene om tilknytning til fjernvarme i klima- og energihandlingsplanen som skal legges frem, sier hun.