Feiret slutten på kriseåret 2009

Over store deler av verden samlet folk seg nyttårsaften for å ta farvel med et år preget av økonomisk nedgang. Mange uttrykte håp om lysere tider i 2010.

I London trosset flere hundre tusen mennesker kulda for å se fyrverkeri som ble skutt opp fra pariserhjulet London Eye ved bredden av Themsen.

–2009 var som sjokkterapi som virkelig får folk til å forandre seg fordi de opplever noe fælt, sa Conrad Jordaan (35) idet han røykte en sigarett ved en utendørskafé.

På Times Square i New York møtte flere hundre tusen mennesker opp for å ønske 2010 velkommen og legge bak seg et tiår som har vært preget av krig, økonomisk uføre og terrorfrykt for amerikanerne.

Sikkerhetsoppbudet var stort, men det la ingen demper på newyorkernes feiring. Nesten 1.400 kilo konfetti gikk med da klokken slo tolv.

Sparepærer på Eiffeltårnet

Stemningen lot til å være god også på hovedgata Champs-Élysées i Paris, hvor feststemte franskmenn åpnet champagneflasker og kysset hverandre på kinnene.

Eiffeltårnet, som fyller 120 år i 2010, var dekket med hundrevis av fargede lyspærer. Lysene hevdes å være mer miljøvennlig enn tidligere dekorasjoner, fordi de bruker mindre strøm.

– Året som tar slutt, har vært vanskelig for alle. Intet kontinent, intet land og ingen del av samfunnet er blitt spart, sa president Nicolas Sarkozy i sin nyttårstale.

Selv om aksjekursene rundt om i verden er på vei oppover, er fortsatt mange mennesker hardt rammet av den økonomiske nedgangen.

Sarkozy understreket at problemene fortsatt ikke er over, men framholdt at 2010 vil bli et år preget av fornyelse.

Fuktig feiring

I Venezia fikk folk en påminnelse om at 2009 – og tiåret som nå er over – har vært kjennetegnet av større bevissthet rundt klimaendringene. Klokken slo tolv samtidig som høyvannet var på det høyeste, og de som var ute for å feire på Markusplassen, måtte bokstavelig talt vasse inn i det nye året.

På torget Puerta del Sol i Madrid hadde frammøtte festløver tryggere grunn under føttene. Spania overtok formannskapet i EU ved midnatt, og flere tusen mennesker var til stede da et gigantisk EU-flagg ble projisert på en bygning ved torget.

I Polen deltok rundt 90.000 mennesker på en konsert til minne om Michael Jackson, hvor popkongens søster La Toya var en av attraksjonene.

Nissepoliti

Enkelte deler av verden feirer nyttår på andre tidspunkter enn 1. januar. I Kina vil nyttårsfeiringen skje i februar, og mange muslimske land bruker også en annen kalender enn oss.

I erkekonservative Saudi-Arabia forlanger religiøse ledere at folk bare feirer muslimske høytider, men i Tyrkia var det som vanlig nyttårsfeiring natt til 1. januar.

Ordensmakten var til stede for å hindre lommetyver, og noen av politifolkene jobbet «undercover» kledd ut som gateselgere og julenisser.

Lysere framtid

Om lag 1,5 million mennesker møtte fram i havneområdet i den australske storbyen Sydney for å få med seg det tradisjonelle nyttårsshowet, som besto av 4,5 tonn fyrverkeri.

Unge japanere ønsket 2010 velkommen i Tokyo-bydelen Shibuya, kjent for sine moteforretninger og utesteder. Folk hoppet og sang da klokken slo tolv, og fremmede omfavnet hverandre.

– Jeg merket virkelig den økonomiske nedgangen i fjor. Framtida tror jeg vil bli lysere, sa Keitaro Morizame