Avvikler Icopal Metall

Icopal har bestemt seg for å avikle selskapet Icopal Metall. Denne prosessen er nå i full gang med å bli gjennomført. Flere av de ansatte starter opp fire selvstendige selskaper som satser videre ut fra avviklingen av Icopal-selskapet.

- Det har vært en lang og strevsom prosess, men nå nærmer vi oss fullføringen med avviklingen, sier Lars Næss, konserndirektør med ansvar for Icopals samlede aktiviteter i Norden til Byggindustrien. 1. desember fikk alle de 92 ansatte levert oppsigelsen.

- Det er selvsagt aldri enkelt å gjennomføre slike prosesser, men det ble nødvendig. Jeg føler vi har gjort mye for å gjøre situasjonen så bra som mulig både for de ansatte og selskapet, legger Næss til.

Det er flere årsaker til at en avvikling av fasadeentreprenørselskapet ble nødvendig. Eierne av Icopal, Investcorp, ønsket ikke at de skulle satse videre på denne typen virksomheter. Det ligger ikke i kjernestrategien til selskapet. Icopal har gjennom perioden siden oppstarten heller aldri tjent penger på Metall-selskapet.

- Dette kombinert med finansuroen, som førte til enda tøffere utfordringer for selskapet, gjorde at vi ikke hadde noen annen utvei enn å avvikle, legger Kjetil Eggan, direktør i Icopal Metall og IcopalTak til.

Icopal Metall ble startet opp i 2004. Siden Icopal er store både som takleverandør og takentreprenør, ønsket de også å bli store innen gesimser og fasader. De vokste seg på kort tid frem til å bli Norges største metall- og fasadeentreprenør. Gjennom oppkjøp av virksomhetene Stålteknikk as, Bruheim Blikkenslagervirskomhet as, Premont, Grenland Stål, Beslagsservice, BI Montering, Husøy Stål og Noer Bygg kjøpte de en omsetning på 200 millioner kroner.

- Vi vokste raskt til en total omsetning på 400 millioner kroner med 150 ansatte. Kombinasjonen med tak og fasader var bra og ble godt mottatt i markedet, utdyper Næss. De hadde flere store jobber og konseptet fungerte. Blant annet fikk de jobbene med mesteparten av byggene på Ormen Lange. Men med store tap og med nye eiere i 2007 som ikke ønsket å satse videre, måtte de foreta seg noe drastisk.

- I disse tøffe tidene er det veldig vanskelig å selge virksomheten til andre. Det var noen interessenter, men prosessene kom ikke langt. Den beste måten å sikre flest mulig av de ansatte og kundene, var en avvikling der vi la til rette for oppstart av flere nye lokale selskaper. Vi ordnet det slik at de ansatte kunne kjøpe maskiner og ustyr til en fornuftig pris. De får med seg kunde- og ordreporteføljen. Vi vurderte aldri en nedleggelse og som et seriøst selskap løper vi selvsagt ikke fra vårt ansvar. Icopal Metall vil derfor inntil videre være i virksomhet for å ta vare på våre forpliktelser. Vi kommer til å bruke de nye selskapene som underentreprenører slik at det blir en glidende overgang, sier Næss og Eggan.

Totalt blir det startet opp fire aksjeselskaper som både er eid og ledes av tidligere Icopal Metall-ansatte. Disse selskapene er under stiftelse i disse dager. Fra nyttår er de oppe og går. Selskapene starter opp virksomheter i Stavanger, Kristiansand, Skien og Brumunddal.

Avviklingen av Icopal Metall berører ikke noen av de andre Icopal-selskapene.